2007-12-19 16:50:02• hírek • Szatmar.ro

Hám János püspökre emlékezik az egyházmegye

hmjk Megemlékezéseket szerveznek Hám János püspök halálának 150. évfordulója alkalmából.
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ünnepi megemlékezéseket szervez boldogemlékű Hám János püspök halálának 150. évfordulója alkalmából.

hmjAz évforduló alkalmából rendezett ünnepségsorozat egyik kiemelkedő eseménye volt a „Hám János kiállítás” megnyitása, november 18-án, a püspökség dísztermében. A kiállítás anyagát a szentéletű püspökhöz kapcsolódó tárgyak képezik.

Ezt követte az általa épített Zárda templom búcsúja, december 8-án. Előtte a triduumot Ft. Dr. Juhász Ferenc, Hám János szülővárosának, Gyöngyösnek, esperes-plébánosa tartott. Az ünnepi szentmisét dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek celebrálta, és ő volt az ünnepi szónok is.

December folyamán további programokat szervez az egyházmegye. December 27-én 11.00-tól ünnepi szentmise lesz a székesegyházban, valamint a Hám János Díjak átadására is ekkor kerül sor.

12.30-tól koszorúzzák meg Hám János szobrát, 14.30-tól pedig a Hám János kiállítás tekinthető meg a püspöki palota dísztermében, 15.00-tól pedig előadások láthatók a Hám János Iskolaközpont dísztermében.

17.30-tól a Szent Erzsébet szobor alapkövének letételével, 18.00-tól a Szent János plébánia-templomban Szentmisével folytatódik a megemlékezés. December 30-án, halálának évfordulóján, a Székesegyházban, 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisén imádkoznak mielőbbi boldoggá avatásáért. A szentmisén felcsendül Mozart - Missa Solemnisse, melyet meghívott szólisták, a Szatmári Filharmónia zenekara és a Székesegyház énekkara szólaltatnak meg.

Hám János 1781-ben született Gyöngyösön. I. Ferenc apostoli király 1827-ben nevezte ki Szatmár püspökévé, a pápai megerősítés csak 1828 márciusában érkezett meg. 1827 és 1857 között vezette a szatmári egyházmegyét.

Hám Jánost az egyházmegye “Második megalapítója”-ként, és Szatmárnémeti modern arculata kialakítójaként tartják számon. Iskolákat alapít, hatalmas méretű építkezéseket kezdeményezett, és különböző intézményeket hozott létre.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: