2011-12-05 11:48:37• hírek • MTI

Közös magyar jelöltet indítanak

Elvi megállapodás született az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete között arról, hogy Vass Levente urológust támogatják közösen marosvásárhelyi polgármesterjelöltként a jövő évi romániai önkormányzati választásokon.

Ehhez a megállapodáshoz egyelőre csak két magyar politikai szervezet csatlakozott, a harmadik szervezet, a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) Maros megyei szervezete nem ért egyet Vass személyével - írta hétfőn a Krónika című napilap. Az RMDSZ és az EMNT lényegében most újból megerősítette a Vass támogatásáról szóló egyezséget. A nyáron elsőként az EMNT fejtette ki hajlandóságát, hogy támogatja Vasst, aki jelenleg Ritli László romániai egészségügyi miniszter személyi tanácsadója. Ezt követően az RMDSZ is megválasztotta az urológust saját polgármesterjelöltjének, így a két szervezet már ősszel bejelentette a megállapodás tényét.

Tőkés László, az EMNT elnöke azonban november elején egy nyilatkozatban úgy vélte, hogy Vass Levente egyelőre kizárólag az RMDSZ jelöltjének tekinthető. Az EMNT elnöke azt kifogásolta az RMDSZ egyes tisztségviselőinek magatartásában, hogy az EMNT és az idén bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP)együttműködési készségét "egyoldalú választási kampány- és propagandacélokra használják fel".

A marosvásárhelyi közös magyar jelölt

Toró T. Tibor, az EMNP ideiglenes elnöke - aki az EMNT ügyvezető elnöki tisztségét is betölti - most elmondta: egyetért és örül a két alakulat szóbeli-elvi megállapodásának, amely szerinte úgy ölt majd testet, hogy Vass függetlenként vagy egy majdani pártkoalíció színeiben, az RMDSZ és az EMNP logója alatt pályázza meg a városvezetői tisztséget.
Az RMDSZ és az EMNP között még nem született írásbeli megállapodás, ezt csak a jövő évben kötik meg. Toró T. Tibor hangsúlyozta, hogy az írásos egyezség megszületéséhez további tárgyalásokra lesz szükség. Reményének adott hangot, hogy a most körvonalazódó Maros megyei koalíció mögé az MPP is felsorakozik. Az RMDSZ és az EMNT a Maros megyei önkormányzat elnöki tisztségére is közös jelöltet akar állítani.

Marosvásárhelyen - amelynek csaknem tizenkét éve román polgármestere van - enyhe többséget alkot a román lakosság, ezért a magyar szervezetek egyetértenek abban, hogy csak összefogással szerepelhet sikeresen magyar jelölt a választásokon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: