2014-10-22 18:36:29• hírek • Szatmár.ro

Közös emlékezés az 1956-os forradalmi eseményekre

A Hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium és s Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjai szerda délután együtt emlékeztek az 1956-os forradalom kitörésére, majd a Szent István Kör előadásán Póti Eduárd beszélt az október 23-i események előzményeiről, illetve legfőbb mozzanatairól.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a 20. századi magyar történelem egyik meghatározó eseménye, amely a budapesti diákoknak az egyetemekről induló, békés tün­te­té­sével kezdődött 1956. október 23-án. A forradalom kitörésére emlékeztek egy közös rendezvény keretében a Hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium és s Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjai illetve a Szent István Kör tagjai.

Vass Mária, a rendezvénynek otthont adó oktatási intézmény aligazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd az anyaországi testvériskola diákjainak az előadása következett. Az egyenruhás diákok énekkel és verssel elevenítették fel a forradalmi eseményeket.

Ezt a házigazda iskola nyolcadik osztályos diákjainak előadása követte. Hagyomány az iskola életében, hogy minden évben a nyolcadikosok előadásával emlékeznek október 23-ára. Higyed Gyöngyi tanítványai műsorukban feleleveníteték, hogy hogyan élték-élhették meg 1956-ban a forradalom kitörésének a hírét a szatmárnémeti diákok. A budapesti események meg is elevenedtek a Rédai Gabriella által megírt darabban.

A diákok előadását követően Thoroczkay Sándor, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke vezette fel Póti Eduárd történelemtanár előadását, amelyben az 1950-es évek Magyarországáról illetve a forradalom kitörésének előzményeiről beszélt, majd Faludy György gondolatait is megidézve taglalta az október végi események lefolyását is.

Október 23-i megemlékezés a Református Gimnázium dísztermében

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: