2011-02-21 12:12:47• hírek • Póti Orsolya

Közös cél: a kultúra ápolása és megmentése

Február 21-én sor került a Szatmár megyei könyvtárosok első gyűlésére, amelynek a Kereskedelmi Kamara tanácskozóterme adott otthont. A gyűlésen több mint negyven könyvtáros, illetve az intézményt képviselő személy vett részt.

Negyedévente rendezik meg a Szatmár megye településeiben tevékenykedő könyvtárosok és könyvtárvezetők találkozóját, amelyet legtöbbször a Szatmár Megyei Könyvtár vezetősége szervez. A hétfő délelőtti gyűlés szervezésében közreműködött a Szatmári Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, a Citeadela Könyvkiadó, és a Megyei Tanács is képviseltette magát.

A gyűlést Ardelean Mircea igazgató nyitotta meg, ezt követően pedig Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke vette át a szót. Az alelnök elmondta: az elmúlt évekhez hasonlóan a jövőben is támogatni fogják a megye könyvtárait, ez bizonyítják az elindított projektek, valamint igyekeznek megoldást találni a Megyei Könyvtár problémáira is.

„Fontos, hogy egyre inkább a kultúra, a kulturális események felé irányítsuk a gyerekeket és a felnőtteket. Nem szabad engednünk, hogy sokan azt véljék a kultúra nem fontos, mert ez egy óriási társadalmi problémához vezethet. A virtuális médiának igen nagy előnyei vannak, azonban óriási csapdát is jelenthet, főként a gyerekek, fiatalok számára. Jó lenne, ha a könyvtárosok, a könyvtár vezetők megismertetnék az emberekkel a Megyei Könyvtár, a Megyei Tanács, a múzeum és a művészeti iskola által szervezett kulturális rendezvényeket, azaz népszerűsítenék azokat." - fejtette ki Stef.

A gyűlésen szó esett a Biblionet programról, melynek keretében tizenegy laptopot kapott a Megyei Könyvtár. Mint már említettük a laptopok a könyvtárosok felkészülésében nyújtanak majd segítséget, és áprilistól újabb számítástechnikai eszközök - számítógépek, kivetítők - érkeznek. Addig, amíg nincs saját otthona a könyvtárnak a Biblionet program keretében kapott felszereléseknek a Megyei Múzeum ad otthont - tudtuk meg Ardelean Mircea igazgatótól.

A Szatmári Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója, Felician Pop szerint a 2011-es év a kultúra éve lesz, ugyanis egy kis összefogással nagy fejlődés következhet be e téren. Pop felajánlotta a megye könyvtárosainak, hogy többek között olyan könyvekkel és folyóiratokkal töltsék meg a bibliotékákat, amelyek igazán fontosak, megyénk településeiről, kulturális életéről, és kiemelkedő személyiségeiről szólnak. Ilyen könyv például Viorel Campean „Szatmári emberek és helyek" (Oameni si locuri din Satmar) című két kötetes munkája, amelyet Aurel Pop író mutatott be a résztvevőknek.

A monográfiák megírásával kapcsolatos problémákkal a Szatmári Alkotóházat is fel lehet keresni, hiszen szívesen segítséget nyújtanak legyen szó a hiányzó információk megkereséséről, vagy akár a monográfia befejezéséről, kiadásáról. A kulturális intézmények egyre inkább sürgetik a még hiányzó település-monográfiák megjelenését, hiszen ezek képezik majd részét  Szatmár megye nagy monográfiájának.

Mint kiderült, az elmúlt év folyamán csupán 14 polgármesteri hivatal adott ki pénzt könyvek vásárlására, 1000-5000 lej közötti értékben.


Sor került a Szatmár megyei könyvtárosok ez évi első gyűlésére
Sor került a Szatmár megyei könyvtárosok ez évi első gyűlésére


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: