2019-04-23 08:03:44• hírek • Bede Emőke

Közös a felelősség: a védőoltások szerepe a fertőző betegségek megelőzésében

Az Európai Védőoltások Hetével hívják fel a figyelmet a közös felelősségvállalásra: a fertőző betegségek megelőzése mindenki érdeke!

A védőoltások világszerte nagy szerepet játszanak a fertőző betegségek megelőzésében, ennek ellenére még mindig sokan vannak azon a véleményen, hogy egyáltalán nem szükséges beadatni a vakcinákat. Épp ezért április 24. és 30. között tartják a Védőoltások Európai Hetét, melynek során a vakcinák beadásának fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

 

Romániában a 2016. és 2019. április 19. közti időszakban 16 552 kanyarós esetet regisztráltak, melyekből 62 – köztük egy Szatmár megyei ‒ végződött a páciens elhalálozásával. Az áldozatok számottevő része 3 év alatti gyermek volt, és a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ adatai szerint egyikük sem volt beoltva kanyaró ellen. A betegség terjedésének megelőzése érdekében nagyszabású kampányt szerveztek, hogy a be nem oltott gyerekek is megkapják a szükséges védelmet. Ahhoz pedig, hogy az országos védelem kialakuljon, az átoltottsági aránynak meg kell haladni a 95 százalékot – közölte a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

 

Ám nem csak a kanyaró jelentett nagy kihívást az orvosoknak az elmúlt időszakban, hanem az influenza is. A 2018-2019-es szezonban, április 14-ig összesen 2269 grippés megbetegedést jegyeztek az országban, az elhalálozások száma pedig elérte a 196-ot. Ugyanakkor azt is érdemes megemlíteni, hogy a fokozottan veszélyeztetettet személyek egy igencsak népes csoportját sikerült beoltani az idei szezonban, számuk az elmúlt hónap végén már alulról súrolta az 1 millió 400 ezret. Szatmár megyében halálos áldozatokat szerencsére nem követelt a betegség, Prahovában viszont 34-en, a fővárosban pedig 21-en haltak bele az influenza által okozott komplikációkba.

 

A közegészségügyi igazgatóság ennek okán közleményben hívja fel a figyelmet a közös felelősségvállalásra. Az idei kampány által azt szeretnék tudatosítani, hogy a fertőző betegségek megállításában ugyanolyan fontos szerepe van az oltásokról gondoskodó egészségügyi személyzetnek, a döntés előtt álló szülőknek, és mindazoknak, akik segítenek továbbadni a helyes döntés meghozásához szükséges információkat az érintetteknek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: