2008-02-12 19:39:26• hírek • Anna Szelényi

Kozmetikai tanácsok férfiaknak

Az igényes férfi a jó megjelenés mellett ügyel arra is, hogy hogyan ápolja a testét.

Habár a férfiak néha szeretnék azt hinni, (de sajnos nem igaz) hogy az ő bőrük nem igényel ápolást. Manapság már igenis elvárja környezetünk az erősebbik nem képviselőitől is, hogy odafigyeljenek magukra. Nekik is szükségük van egy kis kényeztetésre, hiszen a bőrük ugyanolyan öregedési folyamatokon megy át, mint a hölgyeké, mindössze azzal az aprócska különbséggel, hogy a nők talán nagyobb "hűhót" csapnak a dolog körül.

A férfiak a test ápolását, az esztétikai problémák kezelését sokáig túlságosan félvállról vették. Napjainkban azonban a korábban női felségterületnek számító kozmetikákban és bőrgyógyászati rendeléseken is egyre sűrűbben fordulnak meg férfiak kozmetikai vagy esztétikai gondokkal.  A férfiak többsége kamaszkorában találkozik először a kozmetikussal vagy bőrgyógyásszal, és bizony nehéz legyőzni idegenkedésüket attól, hogy befeküdjenek a kezelőszékbe - ráadásul nők jelenlétében! Ma már viszont a felnőtt férfiak is egyre gyakrabban vesznek igénybe, a fiatalos külső megőrzése céljából különféle arc- illetve testkezeléseket, és sok nagyon sok, a középkorúak táborába tartozó úr használ otthonában is a bőr öregedését késleltető kozmetikai készítményeket.

A gyermekek bőre nemtől függetlenül körülbelül 12 éves korukig hasonló, de ezután a serdülőkor hormonális hatásai jelentős nemi különbségeket okoznak. A férfiak bőrének szerkezete más: a hám vastagabb, erősebb a faggyútermelés, a szőrzet durvább és a testszőrzet eloszlása is különböző. Kötőszövetük több kollagén rostot tartalmaz, erősebb, ezért a bőr öregedése kevésbé látványos, a ráncok később jelennek meg.

A férfiak bőre a legtöbb esetben zsíros, vagy vegyes típusú, gyakoribb a mitesszerképződés és a tág pórusok jelenléte. Emiatt a pattanások gyakrabban és súlyosabb formában jelennek meg, megfelelő bőrgyógyászati kezelés híján nemritkán hegeket hagyva maguk után.

A borotválkozás hátulütői

A borotválkozás még a zsíros bőrűeknél is erősen igénybe veszi, szárítja a bőrt. A jó minőségű villanyborotvák elterjedésével kevesebben borotválkoznak ugyan pengével, de ez a módszer távolról sem ment ki a divatból, hiszen alaposabb borotválkozást tesz lehetővé. Az arcbőr simább a hagyományos borotválkozás után, és a borosta is később jelenik meg. A legtöbb bőrgyógyászati gondot ebben az esetben az okozza, amikor a szőrszál növekedési irányával szemben történik a borotválás: ekkor gyakoribbá válik a bőrbe benövő szőrszál.

A borotválkozás mindkét formája eltörli a bőr természetes védő zsírrétegét és sérti a hám legfelső rétegeit. Emiatt fokozottá válik a bőrön át történő vízvesztés, ebből kifolyólag a bőr vízhiányossá válik. A túlzott mértékben szárító borotvahab és arcszesz használata tovább ronthat a helyzeten. A téli időjárás miatt egyébként is szárazabb arcbőr megfelelő hidratálás, zsírpótlás nélkül érzékennyé, fájdalmassá válhat.

A férfi test és a szőrzet

Habár a testszőrzet sokáig inkább a férfiasság jelképe és büszkesége volt, manapság a szőrtelen mellkas a divat, sokan pedig legszívesebben a test minden részéről száműznék a férfi testét borító „szőrkoronát”. De mielőtt valaki belekezd a szőrtelenítésbe, nem árt tudni, hogy minden szőrtelenített bőrfelület nagyon gondos utókezelést igényel (ebben a nők már nagyon tapasztaltak, mivel a gyengébb nem tekintetében a szőrtelenítésnek évszázados hagyományai és praktikái vannak).

A férfiak bőre ugyan jobban tűri a napot, mégis a nap káros hatásai rájuk is negatívan hatnak. Nyaraláskor és téli síelésnél nekik is ajánlott jó minőségű napvédő készítményt használniuk a bőr öregedésének és a bőrrák kialakulásának megelőzésére.

„Az ápolt férfi ügyel az izzadás és a testszag kialakulásának meggátolására is.”

A sportolás, az edzőtermek látogatása sajnos bőrfertőzésekre is hajlamosít, ezek megelőzése, illetve kezelése a bőrgyógyász feladata. A körömgombásodás mellett a körmök egyéb betegségei is gyakoribbak lehetnek a fizikailag aktív életet élőknél, bár a szakszerű körömápolás ezek egy részét korrigálni tudja. A kéz körmeit nem szégyen férfinak sem manikűrössel ápoltatni.

A férfikozmetika igazán friss terület. Mivel ma már ők is jobban odafigyelnek a bőrükre, külsejükre, ehhez a törekvéshez egyre több, kifejezetten férfiak számára kifejlesztett kozmetikai krém, testápoló és egyéb készítmény kapható.

Ahogy változik a divat és az egyéb irányzatok, úgy a férfiideál is változásokon megy keresztül, éppen ezért fel kell vállalni és nem szabad szégyellni, ha egy férfi is tudatosabban táplálkozik, ápolja a bőrét és egészségesebben él, hogy megőrizze fiatalságát.

SZ.A.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: