2017-01-06 11:52:39• hírek • Szatmár.ro

Közlekedj óvatosan a téli időszakban is!

A téli és az ünnepi időszakban megváltoznak az időjárási, látási és útviszonyok, melyek miatt minden közlekedőnek fokozott baleseti veszélyhelyzetekkel kell szembenézni. A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség néhány fontos tanácsra hívja fel a lakosság figyelmét ezzel kapcsolatban.

A gépjárműveket már a téli időszak beköszönte előtt ajánlatos alaposan átnézetni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Érdemes kicserélni az ablaktörlőgumikat, ugyanis az elhasználódott gumi nem töröl megfelelően, és ezzel jelentősen romlik az üvegfelület átláthatósága.

A téli időszakban gyakran rosszak a látási viszonyok, korán sötétedik és több csapadékra számíthatunk. Ezért fontos, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő világító berendezéseket használjunk. Javasolt a fényszórókat és a többi lámpát ebben az időszakban gyakrabban tisztítani.

A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. Nagy hó vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tesz a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó.

A nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző koccanások, ütközések. Lassabb, körültekintőbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége váltaná is ki.

Soha ne fogyassz alkoholt gépjárművezetés előtt! Csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti az ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

A közúti forgalomban résztvevők fokozottan figyeljenek arra, hogy mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra, valamint az ünnepi időszakban kialakuló nagy forgalomra. Hosszabb utak előtt érdemes tájékozódni az út- és időjárási viszonyokról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: