2009-03-30 13:45:10• hírek • Tóth Klarissz

A változás évei: férfi-klimax

A férfi-klimax vagy andropauza nem más, mint az erősebbik nem „menopauzája". A középkorú férfiak öregedésének, klimaktériumának számtalan előjele és megnyilvánulási formája létezik.

Jobbik esetben a legtöbb férfi tisztában van azzal, hogy a hereműködés meghatározott dinamikáját, a vér tesztoszteronmenyisége irányítja. Ez a szint nagyjából 10 éves kortól fokozatosan emelkedik, 18-20 éves korban eléri csúcspontját, és ezt követően fokozatosan csökkenő tendenciát mutat. Ebből adódóan a változó kor első szakaszához érve, 48-50 év körül a maximális értéknek csak a fele. Pánikra azért semmi ok, mivel még 70 éves korban vagy a fölött sem szűnik meg teljesen. Természetes élettani változásokról van szó, melyek minden férfit utolérnek. Az életkor előrehaladtával ahogyan a tesztoszteronszint süllyedni kezd, ezzel egyidejűleg csökken a spermiumok száma, valamint az ondó fruktóztartalma és mennyisége egyaránt.

Ez a folyamat bizonyos szempontból hasonló a női menopauzához, mégis több vonatkozásban eltér attól. A férfiklimax egyszerűen fogalmazva, a férfi élettani és szexuális életműködéseinek hanyatlását jelenti. Hozzávetőleg 50 év körül veszi kezdetét, tehát 5-8 évvel később, mint a nők menopauzája. Nem gyors lefolyású, hanem fokozatosan zajlik. Szerencsére nem jár olyan drasztikus tünetekkel, mint a legtöbb nő menopauzás átállása. Sok férfi retteg attól, hogy a férfiklimaxszal párhuzamosan a teljesítőképessége és a nemzőképessége is tovaillan. Pedig a nemzőképesség, a változási évein túl, akár a késő öregkorig is megmaradhat. Ezzel ellentétben a nők termékenysége a menopauzát követően teljesen megszűnik.

Meg kell említenünk néhány objektív és szubjektív változást is, melyek a női menopauzához hasonlóak ugyan, de jóval enyhébb formában nyilvánulnak meg. Ilyen például az erőteljes izzadás, váltakozó hevülési hullámok, szédülés, álmatlanság, fejfájás, fáradékonyság, erősebb szívdobogás, magas vérnyomás valamint a test alsó részén, a has és a csípő tájékán megmutatkozó zsírlerakódás. Mindezekhez még a szellemi kapacitás, a memória romlása, depressziós hangulat, hullámzó kedélyállapot, ingerlékenység is társulhatnak.

A férfiklimax, egyfajta kapuzárási pánik, olyan válságos időszak, ami a szexuális életre is kihatással van: még a teljesen egészséges szervezetet is legyűri, ami a libidó csökkenésével veheti kezdetét, csökkenhet az aktusok gyakorisága, de a potenciára is negatívan hathat. Az andropauza ideje alatt, a külső nemi szervek nem változnak lényegesen, mindössze a prosztata enyhe térfogatbeli növekedése észlelhető. A férfiklimaxon kívül, többnyire 50-60 éves kor környékén veszi kezdetét az agyi érelmeszesedés is, mely az előbbiekben felsoroltakhoz hasonló tünetekkel jár. Éppen ezért a két, meglehetősen eltérő kórképet nem egyszerű megkülönböztetni egymástól.

A gyógyszeres kezelés a legtöbb esetben elegendőnek bizonyul, de az androgénterápia már jóval hosszadalmasabb procedúra. Szükség esetén, és a tünetek jellegétől függően, a kezelést pszichoterápiával is kiegészítik. A lényeg, hogy a változást az élet elkerülhetetlen velejárójaként fogadjuk el, élminőségünkön igyekezzünk a legtöbbet javítani, próbáljunk teljes értékű életet élni, ez alól pedig a szexualitás sem képez kivételt.

A férfi-klimax, a férfi élettani és szexuális életműködéseinek  hanyatlását jelenti

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: