2009-04-04 13:11:02• hírek • Parajdi Andrea

Középpontban a madárvilág

Április elseje a madarak világnapja - ez alkalomból a Román Madártani Egyesület Szatmári Osztálya programokat szervezett a Kossuth kertben.

Szabadtéri programokon vettek részt szombat délelőtt a Román Madártani Egyesület tagjai, kicsik és nagyok egyaránt. A madarak világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a madárvilág sérülékenységére, s a madarak védelmének fontosságára.

Az esemény 10 órai megnyitóján Fazekas Lóránd, a Román Madártani Egyesület Szatmári Osztályának szervezője a Kossuth kertben lévő vetési varjak szokásairól számolt be a közönségnek. Mint mondta, azok a tervek, hogy különböző módszerekkel el kellene üldözni őket a Kossuth kerti fészkeikből, nem bizonyulnak a legjobb ötletnek.

Állománycsökkenésük miatt a vetési varjak immár védett madarak, de mivel zajos, piszkos városi telepeik vannak, s a mezőgazdasági vetőmagokat is szívesen elfogyasztják, sokan próbálják elüldözni őket. "El kell fogadni, hogy rendszeresen fészkelnek a Kossuth kertben, és hagyni kell, hogy maradjanak"- fejti ki Fazekas a jelenlévőknek az egyetlen lehetséges megoldást.

A résztvevő gyerekekre színes programok és vetélkedők vártak. Csoportokat alkotva varjúfészkeket számolhattak, aszfalt-rajzversenyen remekelhettek, s egy vetélkedőn is bizonyíthatták mennyit tudnak a madárvilágról. A legjobbakat folyóiratokkal jutalmazták. Ezek mellett a kíváncsibbak a fotóbemutatót is megtekinthették, vagy távcsöveken keresztül figyelhették a környezetet, s a vetési varjak szokásait.

Fazekas Lóránd, a a Román Madártani Egyesület Szatmári Osztályának szervezője nyitotta meg az eseményt

A madarak világnapja alkalmából fotóbemutatót is szerveztek.

A kíváncsibbak távcsöveken figyelhették a madarakat

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: