2010-02-27 12:47:24• hírek • MTI/APA

Középpontban a 3D

Fejletteb okostelefonok, olcsóbb számítógépek mellett a környezetvédelem és a háromdimenziós technológia áll a középpontban a világ legnagyobb informatikai vásárán Hannoverben március 2-6. között.

Az idei CeBIT mottója a gyorsabban, olcsóbban, szebben lehetne, mert a látogatók egyre nagyobb teljesítményű, olcsóbb számítógépekkel, okostelefonokkal találkozhatnak, miközben ezeknek a kütyüknek a működtetéséhez is egyre kevesebb energia szükséges.

A konkurens készülékeket gyakran csupán a formatervezés különbözteti meg egymástól. A háromdimenziós jövő pedig nem csak a mozifilmeket, hanem az otthoni szórakoztatásra szánt házimozi rendszereket, számítógép-képernyőket is érinteni fogja. Az Avatar és a Jégkorszak 3 című háromdimenziós film sikere már a következő évek informatika fejlődési irányát is meghatározza.

A 3D technológia a számítástechnika szinte minden területén jelen van, a gyártók különböző megoldásokkal próbálják termékeiket népszerűbbé tenni. A jelenlegi megoldásoknál a nézőknek azonban egy speciális szemüvegre is szükségük van, ha látni szeretnék a térhatású műsorokat.


Nagy kampány hirdeti a technika-rajongók által várt kiállítást
Nagy kampány hirdeti a technika-rajongók által várt kiállítást


A szép, új, háromdimenziós világ mellett a környezetvédelem is egyre nagyobb szerepet kap. A CeBIT-en elsőként két évvel ezelőtt jelent meg a "zöld informatika", amelynek az idén már hatszor akkora, azaz mintegy kétezer négyzetméteres terület jutott az anyag- és energiatakarékos környezettel harmóniában működő gazdaságos megoldások bemutatására.
A világ legrangosabb informatikai seregszemléjén az idén 68 országból - köztük Magyarországról - összesen 4157 kiállító vesz részt, és ez további csökkenést jelent a tavalyi mélypontnak tekintett 4300 kiállítóhoz képest. A gazdasági válság előtti évben, 2008-ban több mint 5800 kiállító volt jelen.

A visszaesés ellenére azonban jó hír, hogy az idén közel 300 olyan cég jelezte részvételét, amely korábban még sohasem állított ki a hannoveri vásáron, köztük olyan neves vállalatok, mint a keresőmotorjáról közismert Google, és a világ legnagyobb internetes áruházát üzemeltető Amazon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: