2013-05-30 14:29:29• hírek • Póti Orsolya

Középkori templomaink kazettás mennyezetei

Május 29-én dr. Németh Péter, a nyíregyházi múzeum nyugalmazott igazgatójának előadásra került sor a szatmárnémeti Szent István Kör havonta egy alkalommal megrendezett előadássorozata keretében.

Kazettás mennyezetek középkori templomainkban címmel tartott előadást dr. Németh Péter, a nyíregyházi múzeum nyugalmazott igazgatója, régész szerda délután 17 órától a Szatmár Megyei Múzeum Steuer termében.

A Szent István Kör által szervezett találkozót Szőcs Péter, a kör elnöke, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója nyitotta meg, aki elmondta: Németh Péter már visszatérő vendégnek számít nálunk, a téma pedig, amit előadásának témájául választott rendkívül érdekes, hiszen vidékünk szempontjából különleges értéket képviselnek a kazettás mennyezetek, valamint művészeti, műértéki és ikonográfiai szempontból is elismertek.

A kazettás mennyezetek középkori műemlék templomaink különleges és egyedülálló értékei. Sajátos motívumkincseikkel egyszerre tükrözik a készítő közösség hiedelemvilágát, a vallási előírásokat és a művészeti ízlésvilág alakulását. Kazettás mennyezetű templomok csak ott láthatóak még, ahol a közösség szűkös anyagi eszközei miatt nem tudta újabbra cserélni. Szatmár vidékének kis településeiben nagy számban maradtak fenn ilyen mennyezetek.

Dr. Németh vetítéssel egybekötött előadásában a kazettás mennyezet 17-18. századi megszületéséről, elterjedéséről és a középkori templomok ezzel kapcsolatos átalakításáról beszélt. Az előadás végén, a résztvevők feltehették a témával kapcsolatos kérdéseiket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: