2007-08-08 16:03:51• hírek • István Löchli

Elkezdték az ásatásokat

 A régészek remélik, hogy rábukkannak a középkori vár romjaira.

A Római Katolikus Püspökség felkérésére, egy régészeti csapat, Szőcs Péter aligazgató vezetésével megkezdte a feltárásokat a Nyári Színház területén, ugyanis az egyház szeretné minél hamarabb elindítani a terület a rehabilitációját.

 

Szőcs Péter a Szatmár.ro-nak elmondta, az egyház meg szeretné őrizni a régészeti területeket, és gyanítják, hogy a középkori vár egy része is benyúlhatott erre a területre. A régészek már kedden elkezdték a munkálatokat, de akkor csak gépi ásással történt a feltárás, szerdán pedig kézi erővel folytatták az ásatásokat. Jelenleg egy 19-ik századi épület omladékát tárják fel, és ezt követően ásnak mélyebbre, akár a négy méter mélységig. Arra vonatkozóan, hogy itt lehetett-e a középkori vár része, Szőcs Péter elmondta, vannak képi források, és az is ismeretes, milyen kiterjedésű volt a vár, illetve a régi telekkönyvi térkép is megőrzött olyan nyomokat, amelyek arra utalnak, hogy itt található a középkori vár egyik része. Amennyiben rábukkannak a régi vár maradványaira, akkor az nagy jelentőséggel bírhat, és egy nagyon fontos lépés lenne abban, hogy jobban megismerhető legyen Szatmár története. Amennyiben nem találnak semmilyen vár-maradványokat, a régészek számítnak arra, hogy a középkori Szatmár épületeiből, lakóházakból, pincékből találnak értékes leleteket.

Ha a várat megtalálják, akkor azt fel kell használni a terület rehabilitációjában, ami annyit jelent, hogy eredeti helyén megőrzik a leleteket, mely Szatmár látnivalóit is fogja gazdagítani.
 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: