2011-04-15 16:22:13• hírek • Balog Anita

Középkori temetőt találtak a Rákóczi utcában

Az ásatások miatt akár hetekre is leállhat az út felújítása.

A Mihai Viteazul a város egyik legforgalmasabb utcája, amelynek egy részét a tavalyi évben, a másik, Láncos Templom felőli részét pedig most újítják. A felújítási munkálatok az alapokig hatolnak, új földalapot kap az út, vezetékeket cserélnek és ezt követően kerül rá a remélhetőleg tartós aszfaltréteg. Az utca felújítása jó ütemben zajlott, azonban pénteken emberi csontok kerültek elő a földmunkák során. A dolgozókat ez nem lepte meg, hiszen a tavalyi évben már kerültek elő középkori csontok - akkor, mivel csak néhány csontról volt szó, nem állt sokáig a munka.

Marta Liviu, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója szerint most más a helyzet: a valamivel több mint 1,2 méteres mélységben a Láncos Templom mellett több emberi maradványra is bukkantak, a régészek pedig arra következtetnek, hogy itt egy középkori temető található. Az, hogy pontosan melyik évszázadből vannak a maradványok, még nem tudni, Marta szerint 400-600 évvel ezelőtti temetőről lehet szó, az idő pontosabb behatárolására szükség van a további ásatásokra, hiszen érmékből és ékszerekből könnyebben tudnak következtetni.

Bár jelenleg már zajlanak ásatások a megyében, az igazgató elmondta: a lehető legtöbb régészt erre a munkára "állítja rá", ám így is két-három hétig fog tartani a feltárás, és emiatt az útfelújítási munka is sokkal nehezebben halad majd.


Emberi csontokat találtak


Egy időre lelassulnak vagy leállnak a munkálatok az ásatások miatt
Egy időre lelassulnak vagy leállnak a munkálatok az ásatások miatt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: