2012-06-30 09:26:26• hírek • MTI

Középkori kolostort tárnak fel Bulgáriában

Tizenharmadik századi kolostort tárnak fel a régészek Velike Tirnovóban, a második Bolgár Birodalom fővárosában.

Az ásatások öt éve folynak a városban, eddig kétezer négyzetméteres területet tártak fel. Összesen ezer, különböző korokból származó pénzérme, 30 arany és 160 ezüsttárgy került elő - olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon.

Az idei ásatási szezonban egy középkori templom falai kerültek napvilágra, amelyek a Szent Péter és Pál kolostoregyüttes része volt és II. Iván Aszen uralkodása (1218-1241) alatt épült. A templomudvarban tíz sírt tártak fel, és a régészek 100 pénzérmét találtak, amelyeket a 13-14. században, a második Bolgár Birodalom cárjainak uralkodása alatt verettek.

Előkerült egy 16. századi, arab nyelvű felirattal "ellátott" aranyozott csat, találtak ezüst fülbevalót és rengeteg cserépedényt is.
Velike Tirnovo mai területén a trákok által alapított Jantruszt az I. században a rómaiak hódították meg, és Nicopolis ad Istrum (a dunai győzelem városa) néven új települést hoztak létre. Az V-VI. században bizánci erődítmény volt, az első Bolgár Birodalom (681-1018) idején a Tarnovgrad nevet kapta.

A birodalom bukása után ismét Bizánc uralta a települést, amely virágkorát cári fővárosként a második Bolgár Birodalom (1187-1393) idején élte. 1393-ban I. Bajezid szultán a tirnovói csata után elfoglalta, s csaknem fél évezredre török uralom alá került, ám fontos kereskedelmi központ maradt. Itt fogadták el 1879-ben Bulgária első alkotmányát, és 1908-ban itt kiáltották ki a független Bolgár Királyságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: