2013-07-22 13:00:38• hírek • Póti Orsolya

Középkori fesztiválnak adott otthont Erdőd

Koncertek, lovagi tornák, középkori táncok, boszorkányégetés és számos érdekes program várta az Erdődbe látogatókat július 20-21. között, ugyanis történelmi tematikájú fesztiválra került sor.

„Középkori Erdőd" elnevezéssel rendeztek történelmi tematikájú fesztivált Erdődön az elmúlt hétvégén. Az esemény célja elsősorban az volt, hogy népszerűsítse az Európai Uniós támogatásával rehabilitált Erdődi várat, és hogy a bástyákhoz turistákat csábítson.

A középkori fesztivál július 20-én, szombaton történelmi szimpóziummal, könyvbemutatóval és a helyi művelődési otthon műsorával vette kezdetét, a hivatalos megnyitóra pedig vasárnap került sor. Szombat délután a várudvarban felavatták Drágffy Bertalannak, a vár alapítójának emlékművét. Drágffy 1492-1498 között Erdély vajdája volt. 1481-ben újjáépítette a bélteki és erdődi templomot, illetve az erdődi és bélteki várakat.

Vasárnap délelőtt különféle vetélkedőknek és erőpróbáknak adott otthont a várudvar, majd középkori tematikájú színdarabok kerültek bemutatásra a Maros megyei Farkas Lovagrend előadásában, akik számos programmal készültek erre a rendezvényre.

A lovagrend egyik tagja a Szatmár.ro-nak elmondta, a rend 2002-ben alakult és már több, mint ötven tagja van. A lovagok és lovaghölgyek középkori táncokkal és énekekkel szórakoztatták a várhoz érkezőket, de fegyverbemutatókat is tartottak, bemutatták az üvegfújás mesterségét, az esti órákban pedig boszorkányégetésre is sor került és tábortüzet is gyújtottak.

A bástya közelében felállított színpadon koncertekre is sor került. Noha a vár a magyar irodalom és történelem egyik kimagaslóan fontos helyszíne volt, kevés magyar meghívott szerepelt az előadók között. A szervezők a nagykárolyi Carmina Renascentia, a bukaresti Nomen Est Omen és a nagyváradi Ad Hoc zenekar produkcióikkal a középkor varázslatos világába igyekeztek kalauzolni a vendégeket.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: