2010-01-26 16:12:27• hírek • Szatmár.ro

Közepes pontszámok a próbaérettségin

Idén már a digitális kompetenciáikról is számot kell adniuk az érettségin a romániai végzősöknek - az informatikai ismeretek felmérő próbavizsgát az elmúlt héten rendezték meg az ország 1461 tanintézményében.

Szatmár megye huszonhat középiskolájában a 3626 érettségire beiratkozott fiatal közül 995-en vettek részt a próbavizsgán.

Az új rendszerű, pontozásos szóbeli érettségi minősítése alapján, a diákok közül 204-en 0-25 pont közötti eredménnyel kezdő számítógép-felhasználóknak bizonyultak, 327-en 26-50 ponttal közepesnek, 325-en 51-75 pontos eredménnyel haladó szintű felhasználóknak, míg 139 diák vizsgája 76-100 pont közötti eredményt ért el, így a digitális kompetenciáik felsőfokúnak minősülnek.

„Ha jegyet kellett volna kapjanak a vizsgára, az eredmények áttekintését követően kiderül, hogy a diákok felének sem sikerült átmenő minősítést szereznie, hiszen mintegy félezren nem szerezték meg a maximális pontszám 50 százalékát. Hibás a pontrendszer, amely azonban a diákoknak kedvez, mivel így minden szóbeli vizsgán megjelent diák átmegy az érettségi ezen szakaszán" - nyilatkozta a portálunknak egy nevét elhallgatni kívánó szatmárnémeti pedagógus.

A pontrendszer hiányosságairól egyébként a tanügyi tárca szóvivője is azt nyilatkozta, hogy hagy némi kívánnivalót maga után. „Merőben új a digitális kompetenciákat felmérő vizsga Romániában, amire még nem volt példa az előző években. A jelenleg érvényes pontrendszer valóban nem egyezik meg az Európai Unióban használttal, de minden bizonnyal ezt a hiányosságot a szaktárca orvosolja majd" - nyilatkozta Melania Mandas Vergu sajtószóvivő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: