2019-03-07 09:02:01• hírek • Szatmar.ro

Közeleg egy minivakáció. Tudja-e, mikorra esnek a tavaszi mozgó ünnepek?

Két hónapja húzza az igát türelmesen. A húsvéti, május 1-i és pünkösdi minivakációk lebegnek a szemei előtt, úgy vészeli át a félszürkületben eltöltött napokat, heteket. Ismerős érzés?

Sokunk számára telik így az idő. Kiadósabb pihenésre csak a rövidebb-hosszabb szabadság alatt adatik meg a lehetőség. Éppen ezért gyűjtöttük össze a következő munkaszüneti napokat. Íme, a tavaszi dátumok, mikor tovább aludhatnak hétköznap is a megszokottnál:

 

A húsvét és a pünkösd mozgóünnepek, ember legyen a talpán, aki kiszámolja előre. Legjobb esetben a naptár emlékeztet a jeles alkalmakra. Sokan már nem az ünnepléssel, vendéglátással ütik el a kincset érő, lélegzetvételnyi szünetet. Egyre divatosabbak a hosszúhétvégés családi kiruccanások. Örülnek a háziasszonyok, helyettük mások robotolnak végre.

 

2019-ben a magyar húsvét április 21-22-re esik. Az ortodoxok április 26-tól, nagypéntektől kezdve ünnepelnek, 28-29-re esik vasárnap és hétfő. Törvény szerint Románia lakosságának az április 26-29-i időszak, tehát a péntek-hétfő időszak szabad. Az más kérdés, a magánvállalkozások hogyan döntenek a szabadnapokat illetően. A magyar nemzetiségüek sok helyen elcserélik az ünnepet az ortodoxra, de a 4 napos szünet ígérete miatt ez már rossz üzletnek számít.

 

A következő pihenő május 1-je, mely szerdára esik. A szabad hétfő után egyetlen munkanappal ismét egy kis szusszanás. Gondolt már arra, hogy egyben vegye ki a péntek-szerda időszakot? Egyetlen fizetett szabadság napjába kerülne.

 

Ami a gyermekeket illeti, a tavaszi vakáció április 20-tól május 5-ig tart. Készen állnak már a mamák a két hetes boldogságra a három hetes téli szünetet követően?

 

A magyar pünkösdre június 9-10-én kerül sor, az ortodoxra, mely a munkaidőt is érinti, június 16-17-én.

 

Tradícionális vagy elutazós húsvétot terveznek? Nem csoda, ha a robotolás helyett inkább a kellemes kiszolgálásra szavaznak azon kevés alkalmak egyikén, mikor nem a fizetett szabadságnapok fogyatkoznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: