2009-11-03 15:48:23• hírek • Gozner Gertrud

Közeledik a sertésinfluenza járvány

Az új típusú influenza terjedésére hívták fel a lakosság figyelmet keddi sajtótájékoztatójukon a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság képviselői.

A szomszédos Ukrajnában egyre komolyabb a helyzet, már hatvanhat halálesetet írnak az A típusú H1N1 vírus számlájára - tudtuk meg dr. Dorel Coica-tól, az intézmény vezetőjétől. A járvány terjedésének megakadályozása érdekében a hétfői nap folyamán a közegészségügyi hatóság munkatársai a halmi határátkelőnél 250 pár kesztyűt és szintén 250 darab védőálarcot osztottak szét a határrendészet dolgozói között. A petei és csanálosi határőrök szintén kértek maguknak védőfelszerelést, de ezt a szakemberek még nem találták indokoltnak, mivel Magyarországon nincs járványveszély.

A fertőzés terjedése ellenére a megyébe nem érkeztek meg a hagyományos influenza elleni vakcinák sem - magyarázta Coica. A hatóság hatvanezer oltást kért a minisztériumtól, de csak a pénzt kapták meg, hogy kiírhassák rá a közbeszerzési eljárást. Azonban a kapott összeg körülbelül 17 ezer oltásra lesz elég. Bízunk benne, hogy november huszadikán megkezdhetjük a hagyományos influenza elleni kampányt, elsőként a családorvosok, az egészségügyi intézmények dolgozói kapják meg a vakcinát - fejtette ki az igazgató.

Dr. Lidia Tamas járványügyi szakértőtől megtudtuk, hogy az első szatmári sertésinfluenza-gyanús eset egy negyven éves férfi, aki Izraelből tért haza. Nem voltak súlyosak a tünetei, de mivel féltette a családját a fertőzéstől, orvoshoz fordult - tette hozzá az orvos.

Dr. Elisabeta Rat, a közegészségügyi igazgatóság ügyvezető igazgatója a kórházi vesztegzár bevezetéséről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Amint a szakember kifejtette, a karantén egyelőre csak részleges, a látogatási időszakban csak egy hozzátartozó mehet be a beteghez. Ugyanakkor az iskolákban is naponta vizsgálják a gyermekek egészségi állapotát, hogy beteg tanuló ne látogassa az órákat. Ez a szabály érvényes a kórházak személyzetére is.

A szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy a fertőzés megelőzése érdekében kerüljék a tömeget, takarják el orrukat-szájukat papírzsebkendővel amikor tüsszentenek, vagy köhögnek, minél gyakrabban mossanak kezet, és vitaminok segítségével növeljék a szervezett ellenállóképességét. Lehetőleg ne utazzanak Ukrajnába, és ami a legfontosabb, bárminemű légúti fertőzéses tünetek megjelenése esetén késedelem nélkül jelentkezzenek vizsgálatra a családorvosnál, és ne próbálkozzanak otthoni kezeléssel.


Bármilyen légúti fertőzés esetén azonnal forduljunk orvoshoz.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: