2018-09-23 07:47:44• hírek • Bede Emőke

Közeledik a referendum, de túl kevés a rendőr

Két napon át tart majd Romániában az a népszavazás, melynek célja, hogy  a későbbiekben teljességgel ellehetetlenítse a melegek házasságkötését a család fogalmának újraalkotása által.

A családot “egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként” meghatározó, tehát az azonos neműek házasságának későbbi legalizálását megakadályozó törvényjavaslat polgári kezdeményezésként – a szükséges félmillió helyett – több mint hárommillió támogató aláírással került 2016-ban a parlament elé. A törvényjavaslat célegyenesbe akkor került, amikor a román alkotmánybíróság is jóváhagyta szeptember 17-én azt az alkotmánymódosító törvénykezdeményezést, amely egy férfi és egy nő házasságaként határozná meg a családot. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a népszavazás megszervezése elől -adta hírül nemrégiben az MTI.


Az azóta eltelt időben országszerte megkezdték a felkészülést a referendumra, köztük a Román Rendőrség berkein belül is, melynek szerepe a szavazatóközpontok biztosításában áll. Szatmár megyében azonban komoly létszámhiánnyal küzdenek.


Sorin Daniel Stan, a Szatmár Megyei Rendőrség vezetője ugyanis a Szatmár Megyei Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) szeptemberi gyűlésén arra kérte a jelenlevő polgármestereket, hogy igyekezzenek minél hatékonyabban megszervezni a szavazás lefolyását. Azokon a településeken, ahol két szavazóközpontot is fel kell állítani, lehetőségeik szerint oldják meg ezt egy épületen belül, ugyanis így a rendőrségnek nem kell két egységet is biztosítania. 


Ugyanezen ATOP-gyűlést kihasználva Szatmár Megye alprefektusa, Altfatter Tamás is arra kérte az önkormányzatok vezetőit, készüljenek fel időben a kétnapos népszavazásra. A megyében egyébként 334 szavazóházat állítanak majd fel, az alprefektus utasításának megfelelően ezeket már október 5-re elő kell készíteni, hogy szombaton késedelmek és problémák nélkül indulhasson a referendum.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: