2018-05-16 11:52:36• hírek • Oszkó Viktória

Közeledik a legcsaládiasabb hétvége, ti se maradjatok le a programokról!

Nem kell már sokat várnunk a kicsik és nagyok körében egyaránt nagy sikernek örvendő Családi Hétvégére és persze a program részét képező Gyermeknapi foglalkozásokra.

Június 1. és 3. között XIII. alkalommal szervezik meg a Családi hétvége és Gyermeknap elnevezésű programot, ami az egyik legrégebbi hagyománnyal rendelkező eseménysorozat Szatmárnémetiben.


Városunk polgármestere, Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmárnémeti Nőszervezetének vezetője, Poszet Kinga, Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre társaság igazgatója, valamint Muresán István, a MIK (Magyar Ifjúsági Kezdeményezés) tagjai ismertették a koncertekkel, gyermekprogramokkal és érdekességekkel teli családi hétvége részletes műsortervét.


Kereskényi Gábor a család definiálásával nyitotta meg beszédét, hangsúlyozva, milyen fontos szerepet tölt be a kiegyensúlyozott, boldog közösség a társadalom életében. “A család egy olyan alapeleme és alapértéke a társadalomnak, amely nélkül nem létezhet egészséges társadalom, fejlődés vagy jólét, hiszen a család az, ahonnan reggel elindulunk, és a család az, ahova este visszatérünk. A család az a mikroközösség, amely a biztosítéka annak, hogy makroközösségünk is megmarad”.


Az idei hétvége június 1-jén, pénteken kezdődik, és egészen vasárnapig tart, tehát egy háromnapos rendezvényről van szó. A Partiumi napokkal ellentétben ez egy jóval kisebb költségvetésű rendevény ugyan, de szintén civil összefogással megvalósult kezdeményezés, ahova mindenkit szeretettel várnak.



Ezúttal is úgy állították össze a programot, hogy mindenki megtalálja az ízlésének és érdeklődésének megfelelő elfoglaltságokat. Olyan fellépőket is igyekeztek hívni, akik nem voltak még Szatmárnémetben vagy éppen már évek óta nem voltak, ezért is találkozhatunk majd a Kormoránnal, a Takács Tamás Blues Banddel, az Animal Cannibalsel és persze sok fiatal kedvencével, a Puskás Peti vezette The biebersszel. A gyerekeket – és persze a rajongó szülőket, nagyszülőket – a gyermekprogramok részeként a 100 Folk Celsius szórakoztatja majd.


Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság igazgatója szintén a család fontosságára fektette a hangsúlyt. “Mátyás Király év van. Ő mondta, hogy azé az ország, aki belakja. Ahhoz, hogy belakjuk, család szükséges. Szomorú, ha egy gyerek nem tapasztalhatja meg a családi szeretetet. Ha bomlik a család, bomlik a társadalom is (...). Ez egy nagyon jó alkalom ahhoz, hogy legyőzzük a passzivitást és együtt legyünk, hogy jól érezzük magunkat!”


Az előző évekhez hasonlóan a MIK idén is társszervezőként vesz részt az eseményen, a fiatalok idén is kiveszik a részüket abból, hogy hangulatossá varázsolják a helyszínt, és persze, hogy segítsék a programok lebonyolítását is.


Az RMDSZ Szatmárnémeti Nőszervezete az év folyamán többször is szervez gyermekprogramokat. Poszet Kinga arról beszélt, hogy a legkisebbekért dolgozni nagyon hálás feladat és az egyik legnagyobb öröm, hiszen ők azok, akik igazán tudnak örülni és ezt őszintén meg is mutatják nekünk. “Család nincs gyermekek nélkül, jobban mondva úgy teljes a család, ha ők is ott vannak. A családi hétvége főleg róluk szól, legyen ez a nap az övék, akiket a legjobban szeretünk. Játszunk együtt, mert semmi nem pótolhatja a közös programokat! – tette hozzá.


A részletes programleírást az alábbiakban olvashatják, hogy biztosan ne maradjanak le semmiről!

 

 

XIII. CSALÁDI HÉTVÉGE ÉS GYERMEKNAP

 

Június 1., péntek


A G.M. Zamfirescu Művelődési ház szervezésében


10.00 - 15.00 Gyerekprogramok

16.00 - 19.00 Jeles Piros Pünkösd Napján néptáncgálára a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató központ szervezésében kerül sor. A rendezvényen fellépnek a megyében működő magyar néptánccsoportok.

19.00-21.00 Táncház

21.30 Retromania koncert

 

 

 

 

Június 2., szombat


Az Ady Endre Társaság szervezésében


9.00 – 15.00 Tavaszkirálynő és májuskirály választás (vetélkedők). Idén hat iskola vesz részt, a Pusztaradóci Általános Iskola, a Halmi Általános Iskola, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Mircea Eliade Iskola, valamint a Balcesu Petőfi Általános Iskola. A program része a közös zenélés és éneklés Gulyás Ferenccel.


 

Az Aranykapu Kulturális Egyesület szervezésében


10.00-21.00: Kézműves kiállítás és vásár

12.00-19.00: Aranykapu Népi Játszókert –  helyszín: Aranykapu Sziget

12.00-17.00: Gyerekek kézműves vására  –  helyszín: Aranykapu Sziget

12.00-18.00: Kézműves Mesterségek bemutatója  – helyszín: a Partiumi Mesterségek Utcája kézműves kiállítás és vásár mellett

12.00-20.00: Nagymamáink konyhaművészete: Szatmári ízek a szatmári konyhákban: a Bogdándi Hagyományőrzők csapata, a Sárközújlaki Református Nőszövetség, a Mezőpetri és a Kálmándi Nőszövetség tagjai

 


A Borókagyökér Egyesület szervezésében


11.00-20.00: Kézműves Kiállítás és vásár

11.00-20.00: Alkossunk -Borókás kézműves műhelyek  nem csak gyerekeknek

10.00-20.00: Játsszunk együtt -népi gyerekjátékok totyogóknak, piciknek és nagyoknak


 

Nagyszínpad


15.00 – Tavaszkirálynő és májuskirály választás eredményhirdetése
15.30 – Kézilabda évértékelő és Díjátadó Gála
18.00 – Kormorán koncert (HU)
20.00 –Takáts Tamás Blues Band koncert (HU)
22.00 – Buli a Strangers zenekarral


Állandó programok: kézműves vásár és mesterségbemutató, Könyvutca, Borsziget, Gyermekprogramok, Bábszínház, Gyermekutca, Sakk verseny, Aikido bemutató.


11.00 órától a Kézilabda Fesztiválra várnak mindenkit, 13.00-tól 15.00 óráig csapatépítő játékok, csapatversenyek, vetélkedők lesznek a csónakázó tó mellett a park végében, a platánok alatt. Vendégek érkeznek az FTC-től és az MKSZ-től, illetve további meglepetések várják a látogatókat.


16.00-tól a Dog Training Kutyakiképző Iskola tart bemutatót, 16.30-tól az Alpha K9 Kutyakiképző Iskola lép fel.

 

 

 

Június 3., vasárnap


A gyermeknapi programok szervezői a Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezet és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés.


10.15 – Gyülekező a Szatmárnémeti Északi Színház előtt, ahol meglepetéssel várják a kicsiket. Utána felvonulás indul a Kossuth-kertig, közben fellép a kaplonyi fúvószenekar, a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola mazsorett csoportja, illetve a Brighella Bábszínház gólyalábasai varázsolják még színesebbé a programot.


11.00 – Buborékparádé, ami idén újdonságnak számít. A gyerekek és a szülők a Kossuth-kertben a kis színpadnál gyülekeznek majd, ahol buborékfújokat kapnak, hogy együtt töltsék meg a parkot illatos, színes szappanbuborékokkal.


11.15 – Miska mesék. A felsőörsi Bárókert Bábszínház előadása
12.00 – Gyermek ki mit tud?
14.00 – Országos versenyeken helyezést elért magyar elemi osztályosok díjazása
15.30 – Kispárna mesezenekar gyermek koncertje
17.00 – 100 Folk Celsius koncert (HU)
18.30 – Animal Cannibals koncert (HU)
20.30 – The Biebers koncert (HU)

 

Az Aranykapu Kulturális Egyesület szervezésében


10.00-21.00: Kézműves kiállítás és vásár

10.00-20.00: Nagymamáink konyhaművészete. Szatmári ízek, szatmári konyhák: Bogdándi Hagyományőrzők csapata, Sárközújlaki Református Nőszövetség, Mezőpetri és Kálmándi nőszövetség tagjai.

12.00-17.00: "Nyitva van az Aranykapu... – Hagyományos kézműves mesterségek oktatása gyerekeknek"

12.00-19.00: Aranykapu Népi Játszókert – helyszín: Aranykapu Sziget

12.00-18.00: Gyerekek kézműves vására  – helyszín: Aranykapu Sziget


 

A Borókagyökér Egyesület szervezésében


11.00-20.00: Alkossunk -Borókás kézműves műhelyek  nem csak gyerekeknek. 
10.00-20.00: Játszunk együtt -népi gyerekjátékok piciknek és nagyoknak

 

Állandó programok:

Kézműves vásár és mesterségbemutató, Könyvutca, Borsziget, Gyermekprogramok, ügyességi játékok, Bábszínház, Kutyakiképző egyesület programjai, Gyermekutca, Sakk verseny és Aikido bemutató. Az RMDSZ Barátság Klub programjai: bográcsos főzés, fánk sütés, csigatészta készítés, horgolás.



Szervezők:Szatmárnémeti RMDSZ, Ady Endre Társaság, Identitas Alapítvány és a MIK.


Társszervezők: Aranykapu Kulturális Egyesület, Borókagyökér Egyesület, Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezete és a Barátság Klub.


A rendezvény támogatói: Szatmárnémeti Város Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Csiki Sör, Erlux Kft, Yoda Service Kft és a Promocraft Yellow Kft.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: