2010-02-11 12:47:30• hírek • Balog Anita

Közeledik a Falánk Csütörtök

A kulturált étterembe járás, a polgári élet egyik társasági színtere volt régen. A Gastromedia szaklap és a www.gastromedia.ro portál, azt tűzte ki célként, hogy a maga eszközeivel feleleveníti ezt a kultúrát. A rendezvényhez Szatmár megyéből a Steak House Étterem csatlakozott.

A „Falánk Csütörtök" rendezvény elindításával azokat is megpróbáljuk behívni az éttermekbe, akik erről a szokásukról lemondtak vagy le kellett mondaniuk. A kedvezményes árakkal beinvitált emberek, várhatóan csatakoznak azokhoz, akik életformájukként gyakorolják a kulturált étkezést. A „Falánk Csütörtök" remek alkalom arra is, hogy egy kirándulással összekötve, látogassunk meg eddig távoli célpontnak tartott vendéglátóhelyeket és próbáljunk ki gasztronómiai csemegéket.

De mi is a Falánk Csütörtök?

Az Erdélyi néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a Farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a „Húshagyó Kedd", a „Hamvazó Szerda" és az idősek szóhasználatában jobban ismert néven a „Kövér Csütörtök". Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazószerdát követő „Falánk Csütörtök" újjáélesztésével szeretnénk ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára. Falánk Csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazószerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

A gastromedia.ro portálon már megtalálható azon éttermek listája, amelyek csatlakoztak a programhoz, és vállalták, hogy 2010. február 18-án a teljes nyitvatartási idő alatt, az ételek fogyasztásából 50%-os kedvezményt biztosítanak, svédasztalos kínálat esetében pedig egységesen 25 Ron-t számolnak fel személyenként.

A résztvevő éttermek listája itt tekinthető meg.


Finomságokat kóstolhatunk meg féláron
Finomságokat kóstolhatunk meg féláron


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: