2012-10-29 18:11:42• hírek • Kocsis Zoltán

Közeledik a kampány, ismét téma a gigantikus zászlótartó

Így néz majd ki a Batizi út elej
Így néz majd ki a Batizi út elej

Nem múlt el feszültségek nélkül a Szatmár Megyei Tanács hétfői ülése, az USL ugyanis rossz néven vette, hogy az RMDSZ nem szavazta meg a költségvetési módosítást érintő határozati pontot. Ebben a tanács támogatja többek között a gigantikus zászlótartó rúd építését - miközben növeli a megye adósságát.

Napra pontosan tizenhárom hónap telt el azóta, hogy a Szatmárnémeti Városi Tanács ülésén felmerült az ötlet, hogy a Batizi út elejére, a Decebal híd közelében egy óriási, hatvan méteres zászlótartó rudat kellene építeni. Akkor az nagy felháborodást váltott ki olvasóink körében, ám nem volt mit tenni, a PSD, PNL, PDL ad-hoc jellegű koalíciót kötött és némi huzavona után elfogadtatták a javaslatot. „A nemzeti zászló ügye nem lehet pénzkérdés", válaszolta az egyik tanácsos az RMDSZ azon felvetésére, hogy közpénzt értelmesebben is el lehetne költeni. „A történelmünkre és a nemzeti öntudatunkra nem sajnálhatjuk a pénzt" , mondta egy másik városatya, amikor a városi tanács megszavazta: 60.000 lejjel támogatja az építkezést.

Aztán a vihar szépen elült, sokan talán meg is feledkeztek a dologról. A Szatmár Megyei Tanács új vezetősége azonban hétfőn gondoskodott arról, hogy ismét a figyelem középpontjába kerüljön az ügy: 60.000 lejes támogatást szavaztak meg a 60 méter magas, száz négyzetméter nagyságú zászló megépítésére!

Vélhetően nem véletlen az időzítés, tekintve, hogy november elején kezdődik a törvényhozási választások kampánya! A teljes építkezés nem mellesleg közel 200.000 lejbe kerül, a fennmaradó részt pedig a kezdeményező, a Háborús Veteránok Országos Szövetsége Szatmár Megyei Szervezetének kell előteremtenie. Persze, lesz még kampány Romániában....

A bethleni zászló fotó: mesagerul.ro

Talán érdemes megjegyezni, nem Szatmárnémeti lesz az egyedüli város Erdélyben, ahol gigantikus zászlót csodálhatnak (?) meg lakók, arra járók, turisták: 2010 júliusa óta a Beszterce megyei, 9300 lakosú (ebből közel 1500 magyar) Bethlenben is áll egy. Hogy mennyire esztétikus, azt ítélje meg ki-ki ízlése szerint.

Könnyen lehet, hogy etnikai lépésekkel próbálja meg leplezni a megyei tanács vezetősége az általa folytatott öngyilkos pénzügyi politikát. Hétfőn ugyanis már 18 millió lejre növelte azt az összeget, amit jövőre az utakra fordít - miközben idén 7,7 millió lejes keretet szabott meg a kormány erre a célra. Szintén aggasztó lehet, hogy a tanács 90 millió lejes hitelt szeretne felvenni arra a célra, hogy biztosítsa a különböző uniós pályázatok előfinanszírozását. Az érdekes csak az, hogy májusban ugyanerre a célra még 30 milliós hitelt szavazott meg a testület. Mindez lehet persze annak a következménye is, hogy a regnáló kormány tevékenységének következtében Brüsszel a napokban bejelentette: egy időre befagyasztja a Románia felé irányuló finanszírozások kifizetését.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy 2005-ben a tanács már felvett egy 80 millió lejes hitelt, amelynek a törlesztése idén nyáron kezdődött - ami évi közel nyolc millió lejt jelent az elkövetkező 25 évben.

Nem múlt el feszültségek nélkül sem az ülés, az RMDSZ-frakció ugyanis nem szavazta meg a költségvetés módosításáról szóló (többek között a zászlótartó rúd támogatását is magában foglaló) napirendi pontot! Ez pedig kiverte a biztosítékot az USL-és alelnök Mircea Govornál, aki rögtön etnikai szavazást látott a döntés mögött. Pedig erről szó sem volt!

„Egyszerűen arról van szó, hogy a kulturális bizottsághoz egyes kérvények el se jutnak, mások pedig csak az utolsó percekben. Ma reggel (hétfő reggel, szerk.) valamennyi párt képviselői megegyeztünk abban, hogy amennyiben egy napirendi pontot későn kap meg egy bizottság, azt a pontot nem szavazzuk meg az ülésen. Erre az ülés előtt öt perccel szólnak, hogy módosult a határozattervezet. Stier Péter kollégám ezt kérte ki a tanácsülés végén, mi pedig csak azt tettük, amiben reggel az összes párttal megegyeztünk. De látom ez az egyezség csak minket köt", nyilatkozta a tanácsülés végeztével Csehi Árpád alelnök.

A megyei tanács korábbi elnöke fontosnak tarja, hogy 30.000 lejjel támogatja a tanács a Tövisháti Kistérségi Társulást. A társulásnak három Szatmár megyei község (Szopor, Hadad, Bogdánd) a tagja, a nagyobbik része Szilágy megyére esik. „Fontosnak tartom a kistérségek támogatását, mert az ott élők tudják igazán, hogy melyek a szükségleteik és melyek a lehetőségeik", mondta Csehi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: