2015-02-11 17:04:49• hírek • Szatmár.ro

Közelebb van Japán, mint hinnénk!

Japán nemzeti ünnepét, az Államalapítás ünnepét Szatmárnémetiben is megtartották.

A már jó ideje Szatmárnémetiben élő japán fotós, Tadao Shibata kezdeményezésére idén egy kisebb ünnepséggel emlékeztek meg a távol-keleti ország életében meghatározó eseményre.

A Harag György Színtársulat Cseresznyevirág címmel japán mesék alapján készített bábelőadást mutatott be 15 órai kezdettel, majd a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ székhelyén folytatódott a program. Itt fotókiállítás nyílt, az egyik sarokban Japánról szóló könyveket mutattak be, a másik sarokban japán ételekkel ismerkedhettek a résztvevők.

A rendezvényen jelen volt Japán bukaresti nagykövetségének kultúrattasséja, Takamatsu Nobumitsu, aki egy köszönés erejéig magyarul is megszólalt, majd beszédében a javuló román-japán gazdasági kapcsolatokról beszélt. Egyre több, elsősorban az autóiparban dolgozó japán cég bővíti romániai kirendeltségeit - tudtuk meg tőle.  Kiderült az is, hogy Romániában nagyjából kétezer személy tanul japánul - elsősorban fiatalok, akik a japán rajzfilmek miatt kezdtek vonzódni a keleti kultúrához.

Kawai Tatsutaro, a kolozsvári székhelyű Japán Baráti Kör Egyesület elnökeként szólalt fel. Felhívta a figyelmet: Japán nem is olyan távoli ország: a budapesti repülőtérről ugyanannyi idő alatt lehet eljuni Tokióba, mint vonaton Szatmárnémetiből Konstancáig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: