2012-03-28 17:58:56• hírek • Kocsis Zoltán

Ellenőrizték Szatmár élelmiszerpiacait

Közel egy mázsa gyümölcsöt és zöldséget vont ki a forgalomból a Fogyasztóvédelmi Hatóság Szatmár megye városainak piacairól, elsősorban azok minőségének megromlása miatt. Jelentős szabálytalanságokat regisztráltak az árak feltüntetése és a termék eredetét tekintve is.

Elsősorban a nem megfelelő tárolási, szállítási és árusítási körülmények (amikor huzamosabb ideig fagypont alatt volt a hőmérséklet) miatt a hatóság munkatársai 78 kilogramm romlott gyümölcsöt és zöldséget -kivit, almát, körtét, paprikát, salátát, mandarint- foglaltak le.

Komoly szabálytalanságot találtak az árak feltüntetése terén is. Hol nem volt kellőképpen látható az ár, de előfordult, hogy téves volt a feltüntetés: 0,70 lej/kg helyett 0,70 bani/kg szerepelt a táblán. A mérőeszközök körül sem volt minden rendben, 12 meghibásodott mérleg közül nyolcat el is koboztak.

A romlott termékek mellett a legnagyobb szabálytalanságokat a termelői és forgalmazói engedélyek és a származási helyek terén regisztrálták a szakemberek. Nagyon sok esetben előfordult, hogy a termelő nagyobb mennyiségű árút hozott forgalomba, mint amennyire engedélyt kapott. Arra is volt példa, hogy más terméket (is) forgalmazott, mint amire engedélye volt. Olyan termelővel is találkoztak, aki olyan terméket forgalmazott sajátjaként feltüntetve, amely az adott vidéken nem túl gyakori. Az ilyen esetekben felmerül a gyanú, hogy a termék más forrásból, akár külföldről származik, és nem a papíron feltüntetett őstermelőtől. Egy erdődi termelő például olyan foghagymát forgalmazott sajátjaként, amelynek címkéjén származási országként Kína volt feltüntetve.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai február 27-március 25 között ellenőrizték a megyei piacait: Szatmárnémetiben a Nagypiacot, a Szamos-piacot, a Kispiacot és a 17-es lakónegyedben található piacot, valamint a nagykárolyi, tasnádi és avasfelsőfalui élelmiszerpiacokat. Összesen három bírságot róttak ki 15.000 lej értékben.

A húsvéti ünnepek közeledtével továbbra is fokozottan ellenőrzik majd az élelmiszerpiacokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: