2011-07-20 15:59:58• hírek • Kocsis Zoltán

Az állatokért: de mi is az az Állatrendőrségi Főfelügyelőség?

A hatóságokat kissé megosztja a jelenlétük és a tevékenységük, a közvélemény pedig nem (vagy csak) keveset tud létükről és működésükről: ők az Állatrendőrségi Főfelügyelőség, mely lassan három hónapja Szatmárnémetiben is jelen van.

Ha összekapcsoljuk az állatokat és a rendőrséget, sokaknak a Jim Carrey fémjelezte Állati nyomozó című komédia jut eszébe. Pedig Romániában 2009 novembere óta létezik az Állatrendőrségi Főfelügyelőség , amelyet a Civil Társadalomért Biztosi Hivatal (Comisariatul pentru Societatea Civila) hozott létre. Mi több, a felügyelőségnek szatmári kirendeltsége is van. Papíron már 2010 ősze óta, az igazi tevékenységüket azonban, amint azt Viorel Avasiloaei, az intézmény munkatársa a Szatmár.ro-nak elmondta, csak idén április végén kezdték. A megtévesztő név és az Országos Rendőrségéhez hasonlító autó ellenére a felügyelőségnek semmi köze ezen állami intézményekhez: civil szervezetként, elsősorban szponzorációs pénzekből működik.

A fent említett okokból kifolyólag mellesleg a Főfelügyelőségnek akadtak nézetkülönbségei a rendőrséggel. Utóbbi elsősorban a piros-kék színű sziréna használatát kifogásolta. „A törvény kimondja, hogy a piros-kék szirénát csak a rendőrség használhatja, azt azonban nem szögezi le pontosan, hogy melyik rendőrség. Az utóbbi években megjelent ugye a Helyi Rendőrség, a Környezetvédelmi Rendőrség... Nekem nem tisztem ebben a kérdésben dönteni, ez a bíróság dolga. Különben is, mi az autót így kaptuk Bukarestből..." magyarázta Avasiloaei.



A felügyelőség autója: Szatmár megyében egy van belőle


Ezzel kapcsolatban kíváncsiak voltunk a Szatmár Megyei Rendőrség hivatalos álláspontjára is, amely közleményben leszögezte: ők ugyan nincsenek kapcsolatban a Felügyelőséggel, egy 2000-ben életbe lépett törvény azonban nem tiltja, hogy a rendőrség (politia) vagy az ahhoz hasonlító kifejezést valamely más intézmény vagy alapítvány használja.

Bár a Szatmár.ro megkeresésére Ilyés Gyula polgármester valami simlisségnek nevezte az állatrendőrséget, a Felügyelőség elmondása szerint együttműködési protokollt írtak alá korábban a Polgármesteri Hivatallal, a csendőrséggel, a tűzoltósággal, a városi és a megyei tanáccsal.

Jelenleg Románia megyéinek 80% százalékában van kirendeltsége a Főfelügyelőségnek, mondta Nagy Levente, az intézmény egy másik munkatársa, míg Szatmár megyében összesen 13-an teljesítenek szolgálatot. Mindannyian önkéntes alapon. Köztük vannak állatorvosok és gondozók és igyekeznek a megye egész területét lefedni.



Nagy Levente és Viorel Avasiloaei, a felügyelőség két munkatársa


A Főfelügyelőség célkitűzése, hogy felhívja az emberek figyelmét az állatokkal való racionális és humánus bánási módra és hogy érvényre juttassa az állatokat védő törvényeket mind a házi állatok, mind a vadállatok tekintetében, mondta Avasiloaei. Büntetni természetesen nem büntethetnek, de megpróbálnak segíteni minden egyes bejelentést követően: vagy a helyszínre kiérkezve, vagy közvetítve az érintettek és a között az intézmény között, amelynek hatáskörébe tartozik az eset.

A 0261-710301-es telefonszám elvileg éjjel-nappal él, ide várják a lakossági bejelentéseket. Április végétől összesen 12 esetben kérték a felügyelőség segítségét, leginkább kutyákkal kapcsolatos ügyben, ám például július 18.-án, hétfőn egy siklót kellett elfogniuk egy segítséget kérő szatmárnémeti lakos szobájában. "Ki kell emelnünk, hogy mi nem vagyunk sintérek, a kóbor kutyák elfogása, ellátása nem a mi feldatunk", szögezte le Nagy.

Mivel az élet a legjobb forgatókönyv-író, miközben ez a cikk készült, Viorel Avasiloaei bejelentkezett telefonon és elmondta, hogy egy lakos hívására reagálva egy szatmárnémeti udvaron egy véres szárnyú postagalambot mentettek meg, az állat lábán lévő gyűrű segítségével pedig máris azonosították a tulajdonosát.



A felügyelősg irodája a Martirilor Deportati utca 30 szám alatt van



A felügyelőség standja a tavaszi kutyakiállításon



A felügyelősg az állatvásárokon is figyelemmel kíséri az állatok körülményeit


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: