2012-10-01 16:39:56• hírek • Póti Orsolya

Közel százan vettek részt a csontsűrűség-vizsgálaton

A szatmárnémeti Korall Klinikán október 1-től ingyenes csontsűrűség-mérést végeznek. Az első alkalommal megrendezett vizsgálaton közel százan vettek részt.

Október elsején, hétfőn 9 órától ingyenes csontsűrűség-mérésre került sor a szatmárnémeti Korall Klinikán. A vizsgálat célja a csontritkulás megelőzése, ezért nőket, férfiakat, időseket és fiatalokat egyaránt fogadtak a klinika munkatársai. 

A csontsűrűség-mérés elsősorban csontritkulásban szenvedő betegeknek, időseknek, klimax körüli életkorban levő nőknek, vagy olyanoknak ajánlott, akiknek a családjában csontritkulásra visszavezethető törés fordult elő. A felsoroltak mellett javasolt még  endokrin problémák esetén.

A csontok állapotának megítélésére elengedhetetlen a csontsűrűség-vizsgálat, mely az egyik legpontosabb mérési módszer. Aki csontritkulásban szenved, már a legkisebb elesésre is eltörheti a csuklóját, vagy a lábát. Ez már felhívhatja a figyelmet a betegségre, amely fokozott törékenységgel, a kóros és spontán törések kockázatának terjedésével jár.

A csontsűrűség vizsgálatával már akkor fel lehet fedezni a problémát, amikor az komoly panaszokat még nem okoz, így az idejében megkezdett kezelés a súlyos panaszok kialakulásának megelőzését szolgálja. A csontritkulás miatt bekövetkező súlyos combnyaktörés olyan életkorban jelentkezik, amikor a nagyfokú csonttömegvesztés már nem állítható helyre, ezért fontos a megelőzés.

"A csontsűrűség csökkenése a legtöbb egészséges embernél a korral együtt jár, ám az időben történő odafigyeléssel a folyamat lassítható. A csontritkulás kialakulása sajnos már egészen fiatal korban is megfigyelhető, ezért erre a betegségre nem árt már fiatalon odafigyelni. A oszteoporózis D-vitamin- és kalciumfogyasztással, valamint mozgás gazdag, fitt életmóddal könnyen megelőzhető" - magyarázta dr. Kállay Beáta.

Egy kimutatás szerint 2000-ben Európa szerte 620.000 csípőtörést, 574.000 alkartörést, 250.000 felkar- és könyöktörést, valamint 620.000 gerinctörést regisztráltak az ötven éven feletti férfiak és nők körében . Ez közel 40 százalékot jelent világviszonylatban – áll az Egészségügyi Minisztérium honlapján.

A csontsűrűség mérése alapján lehetséges a törési kockázat becslése, a betegség nyomon követése, illetve a bevezetett terápia hatásosságának lemérése is. A vizsgálat kevés időt vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. Mindazok, akik hétfőn részt vettek az ingyenes csontsűrűség-mérésen különféle kedvezményekben is részesültek. Pl. azok, akik a kapott eredménnyel felkeresik a klinika ortopéd szakorvosát 50 százalékkal kevesebbet fizetnek a vizsgálatért.

A Korall Klinika szakemberei által végezett következő ingyenes csontsűrűség-mérésre október 15-én, hétfőn 9 órától kerül sor a klinikán, a Eroii Revolutiei tér 22. szám alatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: