2012-04-17 16:50:08• hírek • Kocsis Zoltán

Közel száz millió euró a Szatmár megyei kanalizálás bővítésére

Csehi Árpád megyei tanácselnök, Ilyés Gyula polgármester és Leitner János, az Apaserv vezetője kedden írták alá „Szatmár megye történelmének legnagyobb" projektjét. Ennek célja, hogy a megye lakosságának 75%-a rendelkezzen kanalizálással és ivóvízzel.

„Régen várt pillanat volt ez a mai, amikor aláírhattuk azt a szerződést, amely, túlzás nélkül állíthatom, Szatmár megye történelmének legjelentősebb projektje", kezdte beszédét Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke kedden, azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy aláírták a „Szatmár megyei ivóvíz-és szennyvízhálózatának bővítése és rehabilitálása" elnevezésű program megvalósítását lehetővé tevő szerződést a kivitelező Louis Berger céggel.

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere kiemelte, hogy „a megye és a megyeközpont eddig két jelentős projektet (a szemétgazdálkodást megoldó szamosdobi szeméttározó megépítését, valamint az egészségügy fejlesztését) bonyolított le közösen. Ez pedig a harmadik ilyen óriási jelentőségű beruházás, amelyben a két önkormányzat együttműködik".

A kanalizálás és az ivóvíz hálózatának bővítése összesen 433, 51 millió lejbe, azaz közel száz millió euróba kerül. Ezen összeg nagy részét, 340, 254 millió lejt, az Európai Unió biztosít a Kohéziós Alapból, 52,039 milliót a román állam, 33,219 milliót az Apaserv, 8 milliót pedig a helyi önkormányzatok fedeznek.

A beruházás célja, hogy tizenhárom településen, Szatmárnémetiben, Batizon, Lázáriban, Pálfalván, Ombodon, Szatmárudvariban, Nagykárolyban, Mezőfényen, Kaplonyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon, Sárközújlakon és Erdődön teljesen kiépüljön a közműhálózat. Ennek megvalósultával a megye településeinek mintegy 60%-a, a megye lakosságának pedig mintegy 75%-a rendelkezik majd kanalizálással és ivóvízzel. Valamelyest speciális a helyzet Batizon, Lázáriban és Mezőfényen, mert ott máris készen vannak a tervek. Esetükben március 7-én írták alá a szerződést, ami lehetővé teszi 36,8 kilométernyi közműhálózat kiépítését összesen 18,88 millió lejért. A kivitelezési időszak 22 hónap.

A többi település esetében a kivitelezési időszak 38 hónap, ám Csehi arra kérte az Apaserv szakembereit, tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy az emberek minél hamarabb élvezhessék a beruházás előnyeit - a sietség azonban nem mehet a minőség rovására, jelentette ki.

A tanácselnök elmondta azt is, hogy vannak bizonyos prioritási szempontok, amelyeket a kivitelezőknek figyelembe kell venniük: Szatmárnémetiben az utak javításának ütemét, másutt a különböző uniós projektek megvalósítását befolyásolhatja a kanalizálás építése, Pálfalva és Ombod településeken pedig a Világbank által kért ütemet kell tartani.

Ami Szatmárnémetit illeti, a Károlyi út felújítását a kanalizálás modernizálása előzi majd meg. Ilyés elmondta továbbá, hogy a projekt lezárásával a megyeközpontban nem lesz olyan utca, ahol ne lenne kanalizálás. „Hatalmas munka áll előttünk, de az ISPA-projektnek köszönhetően már komoly tapasztalataink vannak. Akkor országos viszonylatban is elsőkként fejeztük be a beruházást. Igaz, akkor „csak" 36 millió euróról volt szó", mondta a polgármester.

Zárásként Csehi kijelentette, eszük ágában sincs ülni a babérjaikon: máris kezdik feltérképezni a lehetőségeket és szükségleteket, hogy az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési ciklusában megpályázhassák a most kimaradt települések közműhálózatának kiépítését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: