2013-11-07 01:23:28• hírek • Kocsis Zoltán

Útépítés Bikszádtól Szamosberencén át Gilvácsig

Terepszemle Bikszádon
Terepszemle Bikszádon

Közel hatvan kilométernyi utat épít jelenleg a Szatmár Megyei Tanács, a címben feltüntetett települések mindegyike érintett egy-egy projektben - ám az útszakasz nem Bikszádtól Gilvácsig tart.

A legjelentősebb beruházás a sajtó által már évek „avasi autópályának" keresztelt Avasfelsőfalu és Turc közötti út. Nyilván a fenti megnevezés kissé pejoratív, ám a projekt komoly figyelmet érdemel. A 28,4 kilométer hosszú, DJ109L nevet viselő útszakasz Avasfelsőfaluból indul, áthalad Bikszádon, Terepen, Kányaházán, Kisgércén, Nagygércén, Bábonyon és Turcon, hogy aztán Túrterebestelep közelében az ún. „Fordulónál" csatlakozzék a Szatmárnémeti - Nagybánya országúthoz. A beruházás értéke 38,3 millió lej, az út viszont közel hetvenezer ember életét, közlekedését hivatott megkönnyíteni. Nem véletlen mondta a szerdai terepszemlén Riedl Rudolf tanácselnök, hogy „a mi örömünk is jelentős, látván, hogy e sokéves terv kezd formát ölteni, ám össze sem lehet hasonlítani az itt élők örömével".

Az útszakasz 20%-át már át is adták, 95%-át pedig már aszfalt borítja. Kivételt képez ez alól mintegy két kilométeres szakasz Kányaházán - itt több pallót is ki kell cserélni, ezért tűnik úgy, hogy stagnál a munka. A beruházás részeként 610.000 lej fejében új híd épül a Túron. A tervek szerint a munkálatoknak 2014 közepére kell elkészülniük.

A másik fontos infrastrukturális beruházás az, amely összeköti Szatmárudvarit, Szamosberencét és Apát, ezzel jelentősen megrövidítve a Szatmárnémeti - Nagybánya távot. Itt előbb négy kilométer út készült el Szatmárudvari Szamosberence felőli végéig, majd némi stagnálás után utóbbi településen is leöntötték az aszfaltot. Az út jelenleg az Aranyosmeggyes, Apa, Patóháza, Szamosberence négyes útkereszteződésig készült el. A DN192 elnevezésű országút hossza 26 kilométer. Apában kanalizálási munkálatok miatt áll az útépítés, míg a másik irányban öt kilométernyi szakasz nincs még leaszfaltozva.

A harmadik építés alatt álló útszakasz összeköti majd a szamosdobi szeméttelepet Nagymajténnyal. A 10,4 kilométer hosszú út tervei 2011-ben készültek el, a 22,8 millió lejes költségvetésből két millió biztosított az állam, 361.000 lejt a megyei tanács, a fennmaradó részt pedig az Európai Unió. Ez az útvonal két szempontból is nagyon fontos. Az egyik, hogy Gilvácson és Krasznaterebesen keresztül összeköti Nagymajtényt a szemétteleppel, a Nagykároly környékéről érkező szemétszállítók tehát jelentőset spórolnak majd.

A másik szempont viszont egyelőre csak feltételes. Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke ugyanakkor elárulta, ígéretet kapott Liviu Dragnea kormányfő-helyettestől, hogy jövőre a megyei tanács megkapja a pénzt, ami arra szükséges, hogy a szemétteleptől megépülhessen az út Szatmárzsadány illetve Vadaspuszta felé. Ez lehetővé tenné, hogy a Nagykároly környékéről jövők Szatmárnémeti elkerülésével juthassanak Kolozsvár irányába.

Egy másik prioritás a Nagymadarász - Királydaróc - Tasnád útvonal lesz. Ez azért lenne fontos, mert a Tasnád és Margitta közötti útvonal felújítására már megvan a finanszírozás - és ezen az úton lehetne majd eljutni az észak-erdélyi autópályára.

Jelen pillanatban épül egy másik útszakasz is, melynek hossza 8,5 kilométer. A Lunaforráshoz vezető útról itt olvashatsz bővebben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: