2019-01-30 14:34:54• hírek • Bede Emőke

Közel sincsenek olyan biztonságban gyerekeink az iskolában, mint gondolnánk

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A Szatmár Megyei Közrendért Felelős Területi Hatóság (ATOP) szerda délben ismét havi gyűlést tartott, s ennek egyik napirendi pontja a Szatmár megyei iskolákban tapasztalható biztonság kérdése volt.

A rendőrségi beszámoló tanúsága szerint a megyében működő 287 tanintézmény közül csupán 171-ben gondoskodnak személyzet vagy biztonsági rendszer által a rendről, holott ezt a törvények is megkövetelik. 123 tanintézménynek (55 óvodának, 63 általános iskolának és 5 középiskolának) kizárólag biztonsági kamerás megfigyelő rendszere van: 19 esetben csak a külső területeket pásztázzák a készülékek, 21 esetben csak az épület belsejét, 83 oktatási intézményben azonban sikerült megoldani a kinti és benti megfigyelést is. 45 tanintézményben a biztonsági kamerák mellett személyzetet is alkalmaztak a rend megőrzése érdekében, 116 óvoda és iskola azonban semmiféle módon nem tudott eddig gondoskodni a biztonságról.
 

Pedig erre igencsak nagy szükség volna, hiszen a 2018-2019-es tanév első félévében nem kevesebb mint nyolc, iskolában történt bűncselekményt regisztrált a Szatmár Megyei Rendőrség. Négy esetben testi sértés történt, kettőben lopás, illetve volt egy gondatlanságból elkövetett testi sértés is. A „diákcsínyekre” az osztályteremben vagy az udvaron került sor, azonban olyanok is vannak, akik inkább kilógnak a suliból, idejüket a közeli bárokban, kocsmákban töltve. A rendőrség által végrehajtott 63 ellenőrző akció során összesen 84 iszogató tanulót csíptek nyakon az egyenruhások.
 

A rendőrség ezzel kapcsolatban azt közölte, a bűncselekmények legfőképp azért történhettek meg, mert nem megfelelő az iskolában kiépített biztonsági rendszer, illetve bizonyos fokú közömbösség is tapasztalható a diákok részéről a saját biztonságukkal kapcsolatban. Értékeiket sokszor szem előtt hagyják, szinte felkínálva azokat a "szarkáknak".
 

Az ülésen jelen volt Ovidiu Popa, a Szatmár Megyei Csendőrség vezetője is, aki éles kritikát fogalmazott meg az tanintézmények vezetői felé. Mint Popa elmondta, folyamatosan kapcsolatban állnak az egyes iskolákkal, már csak a törvény által előírt ellenőrzések miatt is, viszont csupán egyetlen egy igazgató ismerte el, hogy van még míg javítani a biztonsági réseken. Ez az Eliza Zamfirescu Műszaki Szakközépiskola vezetője volt, a többiek azonban hajlamosak passzívan/elutasítóan viselkedni az egyenruhásokkal. Mi több, a csendőrparancsnok egy személyes tapasztalatát is megosztotta a jelenlevőkkel. Mint mesélte, a csendőrség Ecaterina Teodoroiu utcai székhelyének ablakán kitekintve napi szinten lát diákokat a közeli iskola udvarán cigarettázni, a dohányzók között pedig sokszor ott vannak a tanintézmény pedagógusai is. 


Az ülésen részt vevők végül egyetértettek abban, hogy gyakoribbá kellene tenni az iskolákban és az iskolák környékén végzett ellenőrzéseket, illetve nagy figyelmet kellene fordítani a falusi iskolákra is, melyekben közel sincs olyan jól mgoldva a biztonsági rendszer kérdése, mint a városi tanintézményekben.


Valós problémáról van szó vagy csak túl nagy feneket kerítenek ennek a kérdésnek? Kinek kell gondoskodnia gyermekeink biztonságáról? Mondd el véleményed a cikk Facebook-bejegyzése alatt vagy csatlakozz az Exkluzívhoz, ahol a Szatmár.ro újságíróval személyesen is megbeszélheted tapasztalataid, véleményed.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: