2013-08-26 15:05:08• hírek • Kocsis Zoltán

Közel öt hónapos késésben van az Apaserv

A bukaresti szakemberekkel való tárgyaláson az Apaserv vezetői mellett részt vett továbbá Eugeniu Avram prefektus, Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke valamint Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere.

Közel öt hónapos késésben van az Apaserv „Ivóvíz- és kanalizálási hálózat bővítése és rehabilitálása" elnevezésű projektje, jelentette ki sajtótájékoztató keretein belül hétfő délben Dan Stegerean és Octavian Lazin. A 433,4 millió lejes összköltségvetésű beruházásnak 2015 decemberében kell elkészülnie - ellenkező esetben az uniós támogatás helyett saját forrásból kell befejeznie az Aparservnek.

Hétfőn Szatmárnémetibe érkezett a Ghioc Ciprian és Paul Molocea, az unió támogatta környezetvédelmi projekteket (POSMEDIU) felügyelő országos hivatal vezérigazgatója illetve vezető munkatársa. Látogatásuk egyik célja, amint azt Stegerean elmondta, a kivitelezőkkel olyan konszenzusra jutni, amely lehetővé teszi, hogy a csúszás ellenére a munkálatokat 2015 végéig befejezzék. „Nincs más kiút, a kivitelezést erőltetett tempóban is meg kell csinálni, különben nekünk kell azt kifizetni", magyarázta Stegerean.

Szatmár megye történelmének legnagyobb beruházása gyakorlatilag 2012 május 2-án vette kezdetét, amikor Csehi Árpád, Ilyés Gyula és Leitner János aláírták a szerződést a világhírű Louis Berger céggel, amely a konzultációért felelős. A román közbeszerzési eljárási szokások szerint azonban az „elmaradhatatlan" fellebbezést követő per több, mint egy évig tartott.

Miközben tehát az amerikai cégnek már a terveket kellett volna írnia, a per miatt parkolópályán vesztegelt. A bíróság végül elutasította a fellebbezést, jelenleg pedig a 19 szerződésből nyolc van aláírva. Ezek közül az egyik két szippantó beszerzéséről, három technikai asszisztenciáról, további négy pedig már a kivitelezésről szól. További 11 szerződés a közbeszerzési licit előtti különböző stádiumokban van. Stegerean és Lazin kijelentették: reális cél, hogy 2013 végéig miden szerződés megköttessék. Ez lehetővé tenné, hogy 2014-ben már mindenütt elkezdődjék a munka. Ezt követően minden attól függ, a kivitelezők képesek-e erőltetett tempóban időben befejezni a munkát.

Az „Ivóvíz- és kanalizálási hálózat bővítése és rehabilitálása" elnevezésű projekt célja pedig, hogy Szatmárnémetiben, Batizon, Lázáriban, Szatmárpálfalván, Ombodon, Szatmárudvariban, Nagykárolyban, Mezőfényen, Kaplonyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon, Sárközújlakon, Erdődön és Nagymadarászon bővítsék illetve adott esetben felújítsák a kanalizálási és ivóvíz hálózatot. A költségek 78,5%-át az Európai Unió, 12%-át a román állam, 1,84%-át az érintett önkormányzatok, 7,60%-át pedig az Apaserv biztosítja - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelének köszönhetően.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: