2012-01-11 17:00:27• hírek • Kocsis Zoltán

Közel negyven milliót fordít idén beruházásokra Szatmárnémeti

A városi tanácsnak február elején kell döntenie a költségvetésről
A városi tanácsnak február elején kell döntenie a költségvetésről

Január 12-én, csütörtökön ismerkedhetnek meg a városi tanács tagjai Szatmárnémeti idei költségvetés-tervezetével, amit február 7-ig kell elfogadniuk - jelentette be szerda délben sajtótájékoztató keretein belül Ilyés Gyula polgármester és Kereskényi Gábor alpolgármester.

Ilyés elmondta, hogy a városi adminisztráció működtetésére szükséges összegek nem változnak, nem úgy az önkormányzat saját bevételei: tavaly Szatmárnémeti 117,5 millió lejes saját bevételt könyvelhetett el, szemben az idén várható 115 millióval. A különbség a jövedelemadó városi kasszába jutó részarányának csökkentésére vezethető vissza.

A kormány döntései nem csak megszorították a helyi költségvetést, de az oktatás terén tágították is azt a bizonyos szíjat. Igaz, ezt is elég furcsán. Az újonnan bevezetett fejpénz-rendszer következtében az idei esztendőtől központi pénzekből finanszírozzák az iskolákat. Erre a célra Szatmárnémeti 6,8 millió lejt kapott - miközben az előző évek tapasztalatai szerint 14 millióra lenne szükség. A hézagot a város lesz kénytelen betömni.

A polgármesteri hivatal saját bevételeiből összesen 15 millió lejt szán beruházásokra - ez 0,9 millióval kevesebb, mint tavaly. Ebből az összegből 12 millió lej származik tényleges bevételekből (ez tavaly 9,1 millió lej volt), 2,6 millió pedig a tartalékalapból.

A különböző uniós projektek révén 22,2 millió lej körüli összeg áll még a város rendelkezésére - mindezt kiegészítve az Apaserv beruházási alapjából származó 2,6 millió lejjel, kiderül, hogy Szatmárnémeti idén megközelítőleg 39,8 millió lejt fordíthat beruházásokra. „Ez az összeg csak irányadó, sok mindentől függ majd, hogy mennyit fordíthatunk majd beruházásokra - magyarázta Ilyés. Azt azonban ki szeretném emelni, hogy az idén Szatmárnémetiben beinduló összes projekt összértéke eléri a 28,6 millió eurót."

A legnagyobb, idén startoló uniós projekt a város északi részét érinti: összesen 27 utcát újítanak majd fel, továbbá renoválják az Északi Színházat és 35 térfigyelő kamerát helyeznek ki, növelendő a közbiztonságot. Ugyanennek a projektnek a keretein belül szociális központot hoznak létre a Solidaritatii negyedben található egykori kazánházban, míg a Caragiale utcában található egykori iskola épületében egy vállalkozói inkubátorházat alakítanak ki. Szintén európai pénzből zajlik a Ioan Slavici iskola felújítása valamint a Szamos töltésén található bicikliút építése. Január 31-ig kell elkészülnie két újabb, nagyszabású uniós pályázatnak: az egyik célja, hogy nyíregyházi partnerek segítségével megmentsék az egykori Popular-mozi épületét, a másiké pedig, hogy a Szamos jobb partján is kiépüljön a kerékpáros út Pusztadaróc határáig - ahonnan a község folytatná az építkezést.

A nagyobb infrastrukturális beruházások közé tartozik a Károlyi út városhatár és Brandusa-sarokig tartó szakaszának felújítása valamint a Lázári utat a Pusztadaróci úttal összekötő terelőút megépítése. Mindenképpen szeretné leaszfaltozni a Noua utcát a polgármesteri hivatal - ez a város szívéhez legközelebb eső, még földes út. Szintén tervbe van véve a Depozitelor és a Dorobantilor utcák kiépítése.

A tervek között szerepel az Octavian Goga Általános Iskola tornatermének befejezése, a Doamna Stanca Főgimnázium felújítása valamint a 10-es számú iskola hőszigetelésének megoldása. Épül majd egy-egy játszótér a 16-os és a Solidaritatii lakónegyedekben és a lehetőségekhez mérten további kettő a Május 14 és a 14-es lakónegyedben.

Fél millió lejt fordít majd a város a korzó modernizálására és 7,5 milliót az utak karbantartására és néhány lakónegyed rehabilitálására. Kormánypénzből fejezik be a Closca sugárút zöldövezetének (Környezetvédelmi Alapból) és a Szatmárzsadány felé vezető út (a „10.000 kilométer út" program) megépítését - utóbbira Bukarestben már aláírták a szerződéseket, a cég kezdheti a tervek készítését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: