2009-11-17 12:18:16• hírek • Gozner Gertrud

Közel négyezer kislányt oltanak be

Hétfőn, november 23-án kezdetét veszi a konkrét méhnyakrák-ellenes oltási kampány a hatodik és hetedik osztályos leányok körében - jelentette be a szaktárca.

November folyamán kapják meg az iskolások az első adag vakcinát, illetve 2010 januárjában és májusában kerül sor a második és a harmadik adag beadására. A Szatmári Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint a megyében 1750 hatodikos, és 2100 hetedikes kislány fogja megkapni a HPV-vírus elleni vakcinát.

Az Egészségügyi Minisztérium a kampány folytatása mellett döntött, miután közvélemény-kutatást végzett a szülők között. A felmérés során 1044 szülőt kérdeztek meg, akiknek kislányai beleesnek a kiválasztott korcsoportba. A kapott eredmények szerint a válaszadók 52 százaléka egyetért az oltás beadásával, kilencven százalékuk szerint ez a vakcina ingyenes kéne legyen.

A méhnyakrák-elleni vakcina a többi iskolai oltási kampányok mintájára lesz beadva. Előre ki lesz hirdetve az oltás dátuma, a kislányok pedig értesítik erről a szüleiket. Az oltást az iskolai orvos vagy a családi orvos fogja beadni. Mindegyik diáklányt az oltás előtt megvizsgálnak, és utána is 15 percig orvosi felügyelet alatt lesz.

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint az oltás nem kötelező, viszont a hazai és nemzetközi szakorvosok támogatását élvezi, mivel hasznos, hatásos és biztonságos is egyben. A statisztikák szerint a tizenévesek beoltása és az időszakos Babes-Papanicolau teszt 94 százalékkal képes csökkenteni a méhnyakrák kialakulását. Évente 3 ezer új romániai beteget regisztrálnak, és 2 ezren belehalnak a betegségbe.



Az orvosok szerint a HPV vírus-elleni oltás az egyik legbiztonságosabb.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: