2018-06-22 13:01:16• hírek • Bede Emőke

Közel négy millió lejnyi kölcsönt vettek fel a nyugdíjasok az Önsegítő Egyesülettől

A Szatmár Megyei Nyugdíjasok Önsegítő Egyesületének (CARP) vezetője, Lucian Marisca a szervezet éves tevékenységéről számolt be Szatmár megye prefektusának.

Mint a 2017-es év és 2018 első hónapjainak kiértékelőjéből kiderült, az önsegítő egyesület tagjainak száma folyamatosan csökken, viszont a szolgáltatásokat még mindig szép számban veszik igénybe a tagok. A Nyugdíjasok Önsegítő Egyesületén keresztül ugyanis az elkötelezett tagok vehetnek fel kölcsönt, kérhetnek elhalálozási segélyt, szociális segélyt, de akár egy új szemüveg vásárlásához is igényelhetnek támogatást.
 

Tavaly mintegy 190 új taggal bővült a CARP, ez havi szinten átlagosan 48 új csatlakozást jelent. A felvett kölcsönök összértéke megközelíti a 4 millió lejt, viszont arra a sajnálatos tényre világított rá az egyesület elnöke, hogy a legtöbb esetben nem is önmaguknak kérik ki a pénzt (pl. fűtésszámla fedezésére, új szemüveg vagy hallókészülék vásárlására), hanem a gyerekeiknek, akik pl. egy rosszul menő, olykor adósságokat felhalmozó vállalkozást irányítanak.
 

Szintén 2017-ben 126 elhalálozási segélyt utalt ki az egyesület, ezek összértéke 80 ezer lej volt. A szemüvegvásárláshoz nyújtott támogatással 70 tag élt, az ilyen célra kiutalt összeg elérte a 3500 lejt. Ezen felül szociális támogatásért és gyógykezelés-támogatásért is sok tag fordult az egyesülethez.


2018 azonban felemás képet mutat: a tagok száma folyamatosan csökken, viszont a szolgáltatások továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek. Ezek igénybevételének természetesen előfeltétele az, hogy a tagságot vállaló nyugdíjasok rendszeresen befizessék a havi járandóságot, melyet jövedelmük alapján számítanak ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: