2014-01-17 12:37:58• hírek • Kocsis Zoltán

Közel két milliós kintlevőségeit hajtaná be a sárközi önkormányzat

Az önkormányzatok számára a legfontosabb bevételi forrás a helyi adók és illetékek összegyűjtése. Ezek az összegek létfontosságúak ahhoz, hogy az önkormányzat bármiféle beruházásba vagy fejlesztésbe kezdhessen. Fokozottan fontos minden lej egy-egy kisebb önkormányzat esetében. Mint például Sárközújlak esetében.

A Szatmár megyei kisváros és a hozzá csatolt települések hétezres lakossága és az ott működő közel kétszáz cég összesen 1,8 millió lej adóhátralékot halmozott fel az évek során.

A legnagyobb összeggel a lakosság tartozik a polgármesteri hivatalnak: közel 1.150.000 lejjel. A legtöbben 2.000 és 10.000 lej közötti összeggel tartoznak, de vannak kirívó esetek is, amikor az adósság eléri a 15.000 lejt is. Piricsi Artúr polgármester szerint az adóhátralékok leggyakoribb oka, hogy az emberek eladtak bizonyos járműveket, ám különböző okok miatt ezeket nem írták át és még mindig a nevükön szerepelnek. Szintén alaposan megnöveli a kifizetendő adó értékét a régi mezőgazdasági eszközök birtoklása.

A négy településen összesen közel kétszáz cég működik, illetve itt van bejegyezve. Ezek a kereskedelmi társaságok 650.000 lejnyi hátralékot halmoztak fel az önkormányzattal szemben. Van olyan, amely évek óta nem fizetett és olyan is, amely csak keveset fizetget. A legkirívóbb annak a cégnek az esete, amely immár 200.000 lejjel tartozik.

„Mindenkinek meg kell értenie, az önkormányzatnak szüksége van az adókra, különben nincs pénzünk fejlesztésekre, beruházásokra. Arról nem beszélve, hogy igazságtalanság azokkal szemben, akik mindig rendesen befizetik az adókat", mondja Piricsi.

A polgármester elárulta: a következő hetekben felveszik a kapcsolatot egy végrehajtó céggel, amely sorra veszi majd a többszöri felszólítás ellenére sem fizető cégeket. „Én tudom, hogy nehéz időket élünk, de végső esetben kénytelenek leszünk hasonlóan eljárni a fizikai személyekkel szemben is", figyelmeztet Piricsi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: