2013-03-27 16:05:20• hírek • Kocsis Zoltán

Közel húszezer utast szolgált ki tavaly a szatmárnémeti reptér

A repülőtér jövőbeli tervei
A repülőtér jövőbeli tervei

Közel húszezer utast szolgált ki 2012-ben a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér - ennek alig 6,15%-a vette igénybe a nemzetközi járatokat. Ennek ellenére idén további, az ország határain kívüli járatokat szeretne indítani a repülőtér vezetősége.

Az előző esztendő évértékelőjéből kiderül, hogy összesen 19.289 utas fordult meg tavaly a szatmárnémeti melletti repülőtéren. Túlnyomó többségük, szám szerint 18.101-en (83,75%) az egyetlen belföldi járat szolgáltatásait vették igénybe, míg külföldre alig 1188-an repültek.

Az előző évben a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérről egyetlen belföldi járat - Szatmárnémeti - Bukarest - Szatmárnémeti - és két külföldi járat - Szatmárnémeti-Torino-Szatmárnémeti és Szatmárnémeti-Velence-Szatmárnémeti - indult illetve érkezett vissza.

A repülőtér tavalyi bevétele 886.741 lej volt, ami a megyei tanács adatai szerint 27,55%-al nagyobb, mint az azt megelőző esztendőben. A tavaly több szempontból is sikerült  modernizálni a felszerelést: vásároltak két buszt az utasok számára, egy járőrözésre használható járművet valamint egy tankert. Rehabilitálták a fűtésrendszert és elkészíttették az idén esedékes bővítések megvalósíthatósági tanulmányát.

A megyei tanács égisze alá tartozó intézmény idén modernizálni szeretné a kifutópályát, bővíteni a várótermeket, egy új hangárt építeni, hó eltakarítására alkalmas berendezéseket vásárolni, a biztonsági rendszert fejleszteni. A szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint pedig további bel-és külföldi járatokkal bővíteni a kínálatot. (Erre már csak azért is szükség lehet, mert a csekély érdeklődés miatt a Török- és Olaszországba tartó járatokat a tavaly nyár közepén törölni kellett.)

A Szatmár Megyei Tanács legutóbbi, hétfői ülésén a testület elfogadta a reptér idei költségvetését. Ezek szerint 2013-ban 3,3 millió lejből gazdálkodhat az intézmény - ezen összegből 2,1 millió a személyzeti költség.

A határozatból kiderül továbbá, hogy a reptér igazgatójának fizetése havi potom 5.869 lej - az okmány szerint ez megegyezik a megyei tanács alelnökének bérével. Az éves 70.428 lej fizetés mellé ráadásul további 17.607 lej prémium is üti majd a markát...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: