2013-09-12 12:24:35• hírek • Kocsis Zoltán

Közel húszezer hektár szubvencionált legelőre nem költöttek semmit

Szatmár megyében közel húszezer hektárra rúg azon közösségi legelők területe, amelyek karbantartására uniós támogatást kaptak adminisztrálóik, ám az összegből semmit vagy csak nagyon keveset fordítottak erre a célra, jelentette ki Viorel Pintea, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség  igazgatója.

Mivel az idei évben egy hektárra 107 eurónyi támogatást kaphattak a gazdák, könnyen kiszámítható, hogy csak ebben az esztendőben több, mint két millió eurót vettek fel és költöttek el illegálisan Szatmár megyében. Ennél is megdöbbentőbb, hogy az ominózus 20.000 hektár a megye közlegelőinek közel felét teszik ki. Más szóval: Szatmár megye legelőinek közel fele nincs megfelelően karban tartva, pedig a költségek legalább egy részére megvan a fedezet. Éppen az APIA szakemberei ellenőrzési akciót kezdtek megyeszerte, melynek célja az ilyen területek azonosítása és a kifizetett összegek visszaszerzése.

Az uniós támogatások más célra való felhasználása egyébként bűncselekménynek számít. Románia az Európai Unióhoz való csatlakozása óta a Szatmár megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek  több, mint 1600 ilyen dossziéja van. Az évek során három millió lejnyi összeget sikerült visszaszerezniük. Egyesek önként fizetik vissza, mások előbb bírósághoz fordulnak, de előfordul, hogy az Adó- és Pénzügyi Hivatalnak kell behajtania az összeget. A legnagyobb összeggel ily módon egy Érkávás községbeli gazda tartozik az ügynökségnek, szám szerint 8820 lejjel.

Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, mindegy, hogy az önkormányzatok vagy a társulások kezelik a közlegelőket: ugyanúgy felveszik a pénzt és ugyanúgy nem csinálnak semmit, mondta Pintea.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: