2013-05-21 13:17:21• hírek • Kocsis Zoltán

Közel húsz millió lejbe kerül a tasnádi és az erdődi szennyvíztisztító telep

Románia lehívási aránya a Kohéziós Alapból siralmas: alig 18%, hangzott el többek között a sajtótájékoztatón.

Kedden Dan Stegerean, az Apaserv igazgatója valamint Viorel Popa, a kivitelező 3T Construct kft. és Stulz Planaqua GMBH képviselője kézjegyükkel látták el a tasnádi és az erdődi szennyvíztisztító telep megépítéséről szóló megállapodást.

A szerződés jegyében a karácsonkői és a német cégből álló társulásnak 21 hónapon belül kell megépítenie a két telepet a két Szatmár megyei kisvárosban. A beruházás összértéke 19,1 millió lej. A kivitelezőnek ezért el kell készítenie a szükséges dokumentációt, meg kell szereznie a kötelező engedélyeket, meg kell építenie a telepet, majd azt követően 12 hónapig üzemeltetnie kell azt, amely idő alatt köteles kijavítania a fellépő hibákat. A 3T Construct kft. és Stulz Planaqua GMBH a felelős a szatmárnémeti szennyvíztószti-telep modernizálásáért is, annak a szerződésnek az összege 22,6 millió lej.

Erdődön egy immár technikailag elavult szennyvíztisztító működik, amely képtelen európai szinten ellátni feladatát. Az új telep nem csak Erdőd, hanem a községhez tartozó Nagymadarász szennyvízét is tisztítja majd. Erdődön a lakóházak 90%-ában van már kanalizálás, a közeljövőben pedig megkezdik a hálózat kiépítését Nagymadarászon is, árulta el Ovidiu Duma polgármester.

Tasnád első embere, Vasile Mitrasca elmondta, régen várt pillanat ez a kisváros életében. Feszülten várják a pillanatot, amikor a kanalizálási hálózat megépítésének szerződését is aláírhatják, jelentette ki.

A kontraktus megkötése alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelen lévő Adrian Stef tanácselnök üdvözölte az Apaserv élén az év elején történt személycserét, „előtte ugyanis akadozott a gépezet. Az új vezetőséggel azonban lassan behozzuk az elmaradást", fogalmazott. Hogy milyen elmaradásra célzott, azt a sajtó képviselői nem kérdezhették meg, ezt megelőzendő ugyanis Stef sietve elhagyta a termet.

A tasnádi és az erdődi szennyvíztisztító-telep megépítése az „Ivóvíz- és kanalizálási hálózat bővítése és rehabilitálása" elnevezésű projekt része. Ennek összköltségvetése 433,519 millió lej, célja pedig, hogy Szatmárnémetiben, Batizon, Lázáriban, Szatmárpálfalván, Ombodon, Szatmárudvariban, Nagykárolyban, Mezőfényen, Kaplonyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon, Sárközújlakon, Erdődön és Nagymadarászon bővítsék illetve adott esetben felújítsák a kanalizálási és ivóvíz hálózatot. A költségek 78,5%-át az Európai Unió, 12%-át a román állam, 1,84%-át az érintett önkormányzatok, 7,60%-át pedig az Apaserv biztosítja - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelének köszönhetően.

Az erről szóló szerződést 2012 március 17-én Csehi Árpád, a megyei tanács akkori elnöke, valamint Leitner János, az Apaserv február elején menesztett igazgatója írta alá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: