2013-03-26 16:54:25• hírek • Kocsis Zoltán

Közel hetven tavat találtak Szatmár megyében

A Szatmár megyei tavak több, mint fele magánkézben van - derült ki a prefektúra által elvégzett felmérésből. A kormánybiztosi hivatal tájékoztatása szerint az önkormányzatok közel 15%-a nem tett eleget a területén található vizek karbantartására vonatkozó előírásoknak.

Eugeniu Avram prefektus rendeletére a kormánybiztosi hivatal alárendeltségébe tartozó intézmények szakemberei felmérték Szatmár megye álló és folyóvizeit. Ebből kiderült, hogy Szatmár megyében összesen 69 tó van. Ezek közül 36 van magánkézben, 33 pedig köztulajdonban. A tavak közül 11 szolgál horgásztóként.

A megyében három nagyobb vízfolyás van: a Szamos, a Túr és a Kraszna. Ezek adminisztrálása a Vízügyi Igazgatóság feladata. Ezen kívül további 5500 kilométernyi természetes patak és mesterséges csatorna barázdálja a megye felszínét. Ezek az Országos Talajjavító Hatóság felügyelete alá tartoznak.

A szentjánosmajori horgásztó

Mindemellett a törvény értelmében minden egyes önkormányzatnak kötelessége karban tartani a területén lévő vizeket: tisztán tartani és kikotorni a medrüket, fertőtleníteni a vizüket. Ennek jelentősége csapadékosabb időszakokban mutatkozhat meg, hisz az árvízvédelem alapkövei közé tartozik például az árkok és a vízelvezető csatornák tisztán tartása.

A felmérés során kiderült, hogy a megye 34 önkormányzata végezte el becsülettel ezen feladatait. További 22 esetben folynak ilyen munkálatok, míg kilenc község (Krasznabéltek, Bogdánd, Kányaháza, Komorzán, Avasújfalu, Csomaköz, Kisgérce, Mikola és Szilágypér) - pénzhiányra hivatkozva - elmulasztotta kötelességét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: