2013-02-14 00:49:25• hírek • Kocsis Zoltán

Négyről kettőre csökkenhet a postahivatalok száma Szatmárnémetiben

Több, mint ezerötszáz postás vonult utcára kedden Bukarestben a kormány újabb átszervezési és megszorítási tervei ellen tüntetve. A tiltakozó megmozduláson 17 Szatmár megyei postai alkalmazott is részt vett, tudtuk meg Trandafir Tripontól.

A postai alkalmazottak szatmári szakszervezetének az elnöke elmondta, a tüntetés fő oka a tervezett átszervezésekkel szembeni elégedetlenség. Az infrastrukturális átszervezés következtében például Szatmárnémetiben a négyből nem maradna csak két postahivatal: az 1-es számú hivatal a Láncos-templom mellett és az új központban, a Szamos áruházzal szembeni. „Ahelyett, hogy népszerűsítenénk a postát, mi inkább eltávolítjuk a lakosokat úgy fizikailag, mint szimpátia terén", fejezte ki nemtetszését Tripon.

Az átszervezés másik pontja a falusi környezetben tevékenykedő postásokat érintené, mivel státusuk postai ügynökökké változna. Ez egyrészt azt jelentené, hogy többet kellene dolgozniuk ugyanazért a pénzért, másrészt pedig a postásoknak nem lenne idejük valamennyi, eddig megszokott tevékenységüket elvégezni.

Szintén elégedetlenséget váltott ki a vezetőség azon elképzelése, amely szerint 50%-kal csökkentenék az élelmiszerjegyeket és ismét bevezetnék a fizetetlen szabadnapokat. „Ezt már ismerjük, volt rá eset az előző években is. Fizetett szabadnapokat nem vehetünk ki, mert nincs ki helyettesítsen minket. Elküldtek fizetetlen szabadnapra, ám ehelyett dolgoznunk kellett ingyen", magyarázta Tripon.

A szakszervezeti vezető szerint ezzel a lépéssel 10-11%-kal csökkenne a postások jövedelme. Amely amúgy sem nagy: élelmiszerjegyekkel együtt átlagban 1200 lej. Bruttó. Mindez persze a postásokra vonatkozik és nem az intézmény vezetőire. Ion Smeeianu vezérigazgató ugyanis nyolcezer eurót tehet zsebre. Havonta! A négy igazgató pedig fejenként ötezer eurót!

A Román Postának 32.000 alkalmazottja van, ebből 478 dolgozik Szatmár megyében. Tripon példaértékűnek nevezte a Magyar Posta működését, ahol fele annyi lakosság és jóval kisebb terület mellett is közel 40.000-en dolgoznak.

„Magyarországon megszabja a törvény, hogy minden egyes állami intézmény a posta igénybevételével végezheti levelezéseit. Ezzel szemben Romániában mintha szándékosan tönkre akarnák tenni az intézményt. Felmerül a kérdés, tényleg ez a cél? Hogy aztán minél olcsóbban privatizálhassák? Az idei költségvetésben is csak a kiadások csökkentéséről van szó. Arról, hogy a vezetőségnek újabb bevételi forrásokat kellene szereznie, senki sem szól egy szót sem", fakadt ki Tripon.

A szakszervezeti vezető szerint az érvényben lévő törvénykezés sem segíti a postát. "A konkurens cégeket nem kötelezi semmi, hogy a küldeményeket házhoz is szállítsák. Ezzel szemben mi kivisszük a legeldugottabb falu utolsó házába is. A privát cégek sokszor nem a megfelelő címre kézbesítik a küldeményt, ám ez nem nagyon érdekli őket. Mi több, a lakos, aki nem ismeri a helyzetet, ezért is a postást hibáztatja. Ez nem lojális konkurenciaharc", mondta.

„2004 óta minden kormány állandóan át akarja szervezni a postát. Ám egyik átszervezés rosszabb, mint a másik. Azt hittük, a PDL kormányzásnál nem jöhet rosszabb... Én már nem bízom a jelenlegi vezetőségben. A kormány nevezte ki, azt csinálnak, amit a kormány mond. Nem látom annak szándékát, hogy talpra akarnák állítani a postát", jelentette ki Tripon. A szakszervezeti vezető nem zárta ki egy általános sztrájk lehetőségét sem, amennyiben nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal.

Ilyen körülmények között álnaívnak tűnt a kérdés: van-e esély a szatmárnémeti főposta épületének felújítására? Az egykori Rákóczi-udvarház helyén a budapesti Bieberbauer István tervei szerint és századfordulóra jellemző eklektikus stílusban 1892-ben készült épület igen egyre lehangolóbb állapotban van: „Noha sok követ megmozgattunk már az ügyben, a következő két-három évben nem tartom valószínűnek, hogy bármi is történne az ügyben", mondta Tripon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: