2012-11-22 18:42:23• hírek • Kocsis Zoltán

Közel hatvan millió lejnyi adót próbáltak elcsalni

Ioan Sabou, Ioan Sipos és Mircea Ardelean - balról jobbra
Ioan Sabou, Ioan Sipos és Mircea Ardelean - balról jobbra

Az adócsalás elleni küzdelemről számoltak be csütörtökön a Prefektusi Kollégium keretein belül az érintett intézmények, a Pénzügyi Főigazgatóság, a Vámhivatal és a Pénzügyőrség megyei vezetői. Eugeniu Avram kormánybiztos zárásként arra kérte őket, próbáljanak meg egy lépéssel a csalók előtt járni.

Az éves beszámolók sorát Mircea Ardelean, a Pénzügyi Főigazgatóság igazgatója nyitotta. Elmondta, hogy kollégái az idei év első tíz hónapjában közel kétezer ellenőrzést hajtottak végre: 1530-at gazdasági szereplők, 468-at pedig magánszemélyek körében. Utóbbiak esetében 512.000 lej kieséstől mentették meg az államkasszát, míg cégek esetében 49 büntetőjogi eljárást kezdeményeztek, az okozott kár elérte az 59,6 millió lejt.

Az igazgató beszámolójában elmagyarázta, mely szempontok alapján tartják figyelemmel a cégeket. Gyanús például az a vállalkozás, amelynek havi mérlege nagy fluktuációt mutat vagy az is, amely gyakran váltja a székhelyét egyik megyéből a másikba. A legnagyobb veszélyt, elmondása szerint, a fiktív cégek közötti pénzmozgások jelentik az államkassza számára.

Ioan Sabou, a Vámhivatal Szatmár megyei igazgatója beszámolt arról, hogy az idén jelentősen megemelkedtek a bevételeik az előző esztendő hasonló periódusához képest. Az illetékekből származó bevételek 39 millió lejről 46,81 millió lejre, az egyéb vámtevékenységekből származó bevételek pedig 24,66 millió lejről 26,14 millió lejre nőttek.

Elmondta továbbá, hogy idén 3102 személygépkocsit és 263 kereskedelmi egységet ellenőriztek. Két autót elkoboztak és 468.500 lej bírságot róttak ki.

A Pénzügyőrség képviseletében Ioan Sipos elmondta, hogy az első tíz hónapban 1942 ellenőrzést tartottak, 715.000 lejnyi bírságot szabtak ki, 1,4 millió lej értékű javakat koboztak el és 21 büntetőjogi eljárást kezdeményeztek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: