2019-01-29 10:01:42• hírek • Bede Emőke

Közel hatvan lopott autót kapcsoltak le a Szatmár megyei határátkelőkön a tavalyi év során

Az új esztendő első hónapja a legtöbb intézmény és hatóság számára a számvetésről, az elmúlt év eredményeinek lajstromba szedéséről szól. Nem volt ez másként a Szatmár Megyei Határrendészet esetében sem, kik a 2018-as év összegzését hétfőn tették közzé.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint az elmúlt év során 2 849 000 személy és 1 075 000 jármű kelt át a Szatmár megyei határátkelőkön. Ezeket a hatalmas számokat elnézve nem is csoda, hogy az elmúlt 12 hónapban megannyi bűncselekményre és törvénysértésre derült fényt. A határrendészet által közreadott beszámoló szerint a 353 személy által elkövetett 436 bűncselekmény miatt 290 bűnügyi dossziét nyitottak, illetve 268 pénzbírságot róttak ki 120 ezer lej összértékben. Emellett sokat mondhat az a számadat is, mely szerint a tavalyi év során lefoglalt javak együttesen 5 435 000 lejnyi értéket képviseltek.
 

A törvénysértők között akadtak szép számmal határsértők is, azaz olyanok, akik illegálisan szerettek volna Magyarország területére jutni a zöldhatáron át. A határrendészet munkatársai 84 akciót tartottak az elmúlt évben, melyeknek köszönhetően 30 bűnügyi dossziét nyitottak, 52 illegális bevándorlót tartóztattak fel, és sikerült kézre keríteniük 8 embercsempészt is.



Emellett természetesen számos csempészt is sikerült lefülelni. Még mindig virágzik a csempészcigaretta ipara, azonban a határrendészek akcióinak köszönhetően sikerült 254 700 csomag, Ukrajnából érkező cigarettát lefoglalni, melyeknek összértéke eléri a 2 433 000 lejt. Hasonlóan hatalmas értéket képviselnek azok a külföldről lopott autók is, melyeket a megye határátkelőhelyein szűrtek ki az egyenruhások. Mint közlik, 2018-ban 47 bűnügyi dossziét nyitottak e témában, melyekben 54 személy volt érintett. A lefoglalt autók száma elérte az 58-at, összértékük pedig a 2 832 000 lejt.
 

Ezzel kapcsolatban a határrendészet korábban közölte, 2018-ban 70 százalékkal emelkedett azon járművek száma, melyekről az ellenőrzés során kiderült, hogy lopott. Az esetek java részében az autókat vezető sofőrök vallomásaikban azt állították, fogalmuk sem volt arról, hogy a jármű lopott, ők csak jóhiszeműen megvásárolták azokat. Emellett voltak olyanok is, akik beismerték, hogy fizettek nekik azért cserébe, hogy behozzák az autót Romániába, viszont arról, hogy a „szállítmány” lopott lenne, cseppet sem meglepő módon ők sem tudtak… Egy-egy ilyen fuvarért általában 500 eurót lehetett zsebretenni. Persze ők csak egy jól működő rendszer legkisebb alkatrészei, hiszen a járműveket általában olyan több országot behálózó bűnszervezetek szerették volna behozni az országba, melyek főként a luxus kategóriába tartozó autókra voltak specializálódva. Ennek egyik legkiemelkedőbb példáját épp Szatmár megyében jegyezték.
 

2018. március 30-án szeretett volna a petei határátkelőnél az ország területére lépni a 33 éves Máramaros megyei lakos, G. A., ki egy Land Rover márkájú autót vezetett. Az angol rendszámmal rendelkező járműről azonban hamar kiderült, hogy lopott, ugyanis ezt a szigetország hatósága egy nappal korábban, március 29-én már jelezte az Interpol felé.
 

Az összesítés végén a határrendészet követendő célként fogalmazta meg, hogy továbbra is harcolni fognak a bűnszervezetek ellen, hiszen a lopott autókkal űzött seftelés nem csak az államkasszának, hanem a hiszékeny, könnyen átverhető vásárlóknak is komoly anyagi kárt okoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: