2013-01-31 09:58:36• hírek • Póti Orsolya

Közel hatszáz bankjegy a Megyei Múzeumban

Sorin Epuran szatmári numizmatikus gyűjteményéből mutat be egy válogatást a Szatmár Megyei Múzeum több mint egy hónapon keresztül. Az érdeklődők különféle korszakok és 100 ország bankjegyeit tekinthetik meg a január 30-án nyílt kiállítás keretében.

Bankjegyekből nyílt kiállítás január 30-án, szerda délután a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítótermében. A tárlat anyagát összesen 579 bankjegy képezi, mely Sorin Epuran numizmatikus gyűjteményéből származik.

A szatmári pénzgyűjtőtől megtudtuk: több mint húsz éve foglalkozik bankjegyek és pénzérmék gyűjtésével, és eddig több mint 1000 fizetési eszközt sikerült beszereznie a világ minden tájáról.

„Voltak olyan bankjegyek, amelyeket megvásároltam, de volt olyan is amit találtam, vagy éppen elcseréltem. Mindezeket speciális fóliába rendszereztem, s most a gyűjteményem egy részét a nagyközönségnek is bemutatom" - magyarázta Epuran.

Hely szűke miatt nem sikerült minden bankjegyet bemutatni, de még az 579 bankjegy elrendezése is elgondolkodtatta a muzeológusokat. Végül csoportosították a szovjet államok pénzeit, a román hatóság által kibocsátott régi és új bankjegyeket, valamint külön vitrin mögött mutatták be az Osztrák-Magyar Monarchiában kiadott fizetési eszközöket.

Az említetteken kívül láthatóak Nyugat-Európa országainak különféle időkből származó bankjegyei és érdekességnek számít az ázsiai, afrikai és amerikai országokból szerzett pénzek. Ez utóbbiak közül különlegesség egy a zimbabwei hatóság által 2000-ben kibocsátott 100 trillió dolláros.

A bankjegyeken többnyire királyok, nagy személyiségek, zeneszerzők, művészek portréja szerepel, azonban a közel 600 bankjegy között látható néhány olyan is, amelyet egy mókus-, egy oroszlán-, vagy éppen egy madárrajz díszít.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az eseményre!

Látogatási program:

Hétfő: zárva
Kedd-Szombat: 09:00-17:00
Vasárnap: 10.00-14.00

Bankjegyekből nyílt kiállítás from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: