2014-06-28 08:44:00• hírek • MTI

Közel háromszáz új taggal bővül az amerikai filmakadémia

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia 271 új tagot invitált a testületbe: a lista - amelyen Lupita Nyong'o színésznő, Mijazaki Hajao japán rajzfilmrendező és Pharrell Williams zenész is szerepel - tükrözi a szervezet sokszínűbb tagság felé való nyitását.

A filmakadémia új tagjai között minden évben olvasható számos Oscar-jelölt vagy díjazott neve a legutóbbi díjszezonból. A 2013-as mezőnyből Barkhad Abdi (Philips kapitány), Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság), Mijazaki Hajao (Szél támad), Pharrell Williams (Gru 2.), Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez (Jégvarázs), Jason Statham (Parker) vagy A vadászat főszereplője, Mads Mikkelsen is meghívást kapott a szervezettől.

Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke a Varietynek nyilatkozva úgy fogalmazott: "folytatjuk a kezdeményezést, hogy új hangokkal bővüljön a filmakadémia. A filmkészítés sokkal változatosabbá vált és a közönség is reagál erre. Fantasztikus filmesek élnek világszerte, akik legjobb tudásukat hozzák, mi pedig el akarjuk ismeri őket és fel akarjuk venni a filmakadémiába. A tagság egyre inkább tükrözi a nagyvilágot".
Az idei meghívottak sokszínűsége valóban tükrözi ezt a célt: számos nő, külföldi származású színész, különböző etnikai hátterű művész van közöttük és a felkért tagok életkora is nagyon változatos.

Két éve a Los Angeles Times zavarba ejtő statisztikát hozott nyilvánosságra a filmakadémia hatezer fős tagságáról. Mint ismertették, az Oscar-szavazók 77 százaléka férfi, 94 százaléka fehér és túlnyomó részt amerikai volt. Miközben ezek a demográfiai adatok egybevágnak a filmiparban uralkodó tényleges helyzettel, a filmakadémia vezetői úgy döntöttek, hogy kiszélesítik a tagságukat és igyekeznek elősegíteni a változást a hollywoodi munkahelyek kiegyensúlyozottságában.

A filmakadémia a tavaly 276 fős listával tette meg az első lépést. Az új tagok legalább egyharmada képviselte a hiányzó "más hangokat". A szervezet ráadásul drasztikusan megnövelte az új meghívottak számát: 2004 és 2012 között évente átlag 133 új tagot kértek fel - emlékeztetett a Variety.com.

Boone ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tagság feltételei nem változtak. "A színvonal mindig magas volt és az is marad, a cél, hogy a legjobbak legjobbjait találjuk meg a filmes világban. Ez az elismerésről és a befogadásról szól" - jegyezte meg.

A hollywoodi filmes portál szerint a színesedő tagság nagy változásokat hozhat az Oscar-díjak odaítélésében és a változások már meg is kezdődtek. Az utóbbi években már nehéz meghatározni, hogy milyen a "tipikus oscaros film".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: