2013-09-19 21:11:55• hírek • Kocsis Zoltán

Százhatvanezer lejes kereszt került a templom tornyára

Csütörtök délután több órás előkészületek és többszöri kísérlet után felkerült Szatmárnémeti valószínűleg legnagyobb keresztje a Golescu-híd szomszédságában álló ortodox templomra. Meghatódott hívek és érdeklődők szép számmal gyűltek a templom köré, még az őszi eső sem riasztotta vissza a kíváncsiskodókat.

A méretes keresztet Aradon készítették és csütörtök reggel érkezett meg Szatmárnémetibe. Reggel 09.00 órakor kezdődött az a szertartás, melynek keretében felszentelték az évek óta épülőben lévő templom új ékességét. Ezt követően elkezdődtek az előkészületek, hogy a kereszt felkerülhessen rendeltetési helyére, az 50 méter magas torony tetejére. A szakemberek korábbra tervezték, ám végül 19.00 óra is elmúlt, mire helyére került a galvanizált rozsdamentes acélból (inox) készült monstrum.

A kereszt felszerelése nem volt könnyű, már csak méretei miatt sem: a magassága ugyanis 8,5 méter, súlya pedig közel másfél tonna. Mindezt ráadásul 50 méter magasra kellett emelnie a speciálisan erre a célra Nagybányáról hozott darunak - első nekifutásra nem is sikerült, hisz az emelőkar nem volt elég magas. Így hát a 17.45 körül a több tíz fős hívő és bámészkodó csodálatára végre felemelt keresztet néhány perccel később ismét leeresztették. A szakadó őszi esőben a szakemberek rövidebbre kötötték a kötelet, majd így emelték fel ismét a keresztet - ezúttal már több sikerrel.

Amint azt Ioan Socolan atyától megtudtuk, a kereszt 36.000 euróba, azaz több, közel 161.000 lejbe került. Fel van szerelve a repülőgépeket figyelmeztető lámpával és villámhárítóval is. A tiszteletes valószínűsítette, hogy ez lesz Szatmárnémeti legnagyobb, templomra szerelt keresztje, „az országban ugyanakkor elképzelhetőnek tartom, hogy van más hasonló vagy akár ennél is nagyobb", tette hozzá. Tőle megtudtuk, megközelítőleg öt hónappal ezelőtt rendelték meg a keresztet, amelyet a kivitelező szakemberei állítottak fel. Egyikőjük ráadásul egy hám segítségével az emelődaru horogjára akasztotta magát, így emelték őt is a magasban. A nem veszélytelen manőverre azért volt szükség, mert így jelezhette a darusnak, milyen irányban kell fordulnia, emelkednie, esetleg alacsonyabbra engednie.

Tette mindezt bámészkodók és érdeklődők tömegében. Egyszer-kétszer szükség is volt a segítő kezekre, a templom körüli füves rész azonban egy időben már a hajdani autós mozikat idézte. Aki kíváncsi volt rá, jobbra fordult a hídról, és autójából nézte a műveletet.

Nyolc méteres kereszt került az épülő templom tetejére

A Golescu-híd melletti ortodox templom építésének ötlete 1992-ben merült fel. Előbb fából és műanyaglapokból húztak fel egy „épületet" és ebben folyt a szertatás 2004-ig. Kilenc éve immár a templomban illetve annak közvetlen közelében zajlik a szertartás. Az évek során számtalan probléma késleltette az építkezést: vagy elfogyott a pénz, vagy a telek tulajdonviszonyai körül adódtak problémák, hol pedig a Szamos közelsége miatti nedves talaj okán kellett erősíteni az alapot.

Az ablakok helyén most deszkák vannak, a hosszú évekkel ezelőtt felszerelt állványok már megszürkültek, a téglák pedig csak áhítoznak a vakolat után. Ioan Socolan reményei szerint is legkevesebb még 10 év kell, amíg teljesen elkészül az óriási templom.

Egy azonban biztos: csütörtöktől kereszt már van a tornyán.

Daruval emelték a keresztet a helyére

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: