2014-02-10 16:18:57• hírek • Kocsis Zoltán

Közel három tucat ortodox templom épül

Noha lassan, körülményesen és akadozva, de folytatódik a hagymakupolás honfoglalás Szatmár és Máramaros megyékben: a két közigazgatási egységet magába foglaló ortodox püspökség területén jelen pillanatban 32 ortodox templom vagy kolostor épül.

Ez a döbbenetes szám a Máramaros és Szatmár megyei ortodox püspökség évértékelő beszámolóján hangzott el január végén. Sajnálatos módon a beszámoló nem tér ki arra, hogy ebből hány épül éppen Szatmár, és hány Máramaros megyében. Az viszont biztos, Terepen a hétvégén rakták le egy új templom alapköveit. Mint ahogy az is, hogy Nagybányán már évek óta épül egy grandiózus katedrális, valamint egy új székhely is.

Szintén az ott elhangzottak szerint a püspökségben jelenleg 473 ortodox parókia működik. A tavalyi évben az ortodox egyház 72.000 adag ingyen élelmiszert osztott szét a rászorulóknak.

Szatmárnémetiben a Golescu-híd és az Independentei utcák mellett jó két évtizede épülő templomok esetei ismertek a város lakói számára. Előbbi 1992 óta épül - ugyanakkor kezdtek hozzá a Szamosnegyedi református templomhoz is, amely már egy évtizede elkészült -, a tavaly ősszel pedig azzal került a figyelem középpontjába, hogy 8 méter magas, 30.000 euró értékű keresztet tettek a tetejére. Ioan Socolan atya akkor azt vetítette előre, hogy egy újabb évtized múlva készülhet el teljesen az épület.

A két, már épülő templom mellett az ortodox egyházra „vár" a Golescu-híd és az egykori kaszárnya között található, elkerített gödör is. Hogy ott mikor kezdődik el bármiféle építkezés, az továbbra is talány. Már csak azért is, mert az ortodox egyház továbbra is Szatmárnémeti történelmi központjában szeretne templomot építeni. Ezt maga Socolan mondta a minap az egyik helyi román nyelvű lapnak.

A régi központhoz legközelebb eső ortodox templom az Árpád (Vasile Lucaciu) utcán áll. Ez egyben Szatmárnémeti első ortodox temploma, amelyet 1937-ben adtak át. Összehasonlításképpen a református Láncos-templom 1788-1807, a katolikus Székesegyház pedig 1830-1837 között épült.

Végezetül két extrém esetet hadd ismertessünk. Nagyváradon a rendszerváltás óta nem kevesebb, mint 27 építkezési engedélyt kapott az ortodox egyház, a 21.000 lakosú Máramaros megyei Borsa városkában pedig 29 ortodox templom vagy kolostor áll.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: