2020-04-14 09:21:56• hírek • Bede Emőke

Közel harminc kanyarós megbetegedést jelentettek az elmúlt héten Szatmár megyéből

Romániában 2016-ban ütötte fel ismét a fejét a kanyaró, 2017-ben már 8673 megbetegedést regisztráltak, de szerencsére 2018-ban ez a szám 943-ra csökkent. Majd beköszöntött 2019, a betegség ismét „térhódításba” kezdett, mely úgy látszik, 2020-ban sem hagy alább.

A megbetegedések száma továbbra is lassú, de konstans emelkedést mutat: az utóbbi négy évben nem kevesebb mint 19 756 igazoltan kanyarós páciensről jelentettek az orvosok. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ adatai alapján ugyanakkor pénteken azt is közölte, hogy szerencsére a kanyaró által okozott elhalálozások száma az előző héthez képest nem emelkedett, továbbra is 64 halálos áldozatról van tudomása az intézetnek.


A 2020. április 6. és 2020. április 10. közötti időszakban, az ország 7 megyéjében összesen 55 új megbetegedést regisztráltak. Szatmár megyében 29-et, Suceava megyében 15-öt, Brassóban 7-et, Bihar, Iasi, Neamt és Vrancea megyékben pedig 1-1 esetet jelentettek a szakhatóság felé.


A kanyaróvírus cseppfertőzéssel, vagyis légi úton is terjed, a levegőben akár két órán át is életképes, továbbá négy nappal a betegség tüneteinek megjelenése előtt, valamint utána még négy napon át fertőző marad az, aki elkapta a vírust. Az orvosok folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy a legnagyobb veszélyben a kisgyermekek vannak, közülük is azok, akiknek gyenge az immunrendszerük. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nemcsak gyermekek, de bármilyen életkorú személy elkaphatja a fertőzést azok közül, akik nincsenek beoltva ellene, és korábban nem estek át kanyarón. 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: