2012-06-06 17:27:21• hírek • Szatmár.ro

Modern felszerelések érkeztek a szemészetre

A Megyei Tanácsnak  köszönhetően harminc éves berendezést cseréltek le a legkorszerűbbre.

Korszerű mikroszkópokkal és egyéb, a szem teljes körű vizsgálatához nélkülözhetetlen eszközökkel bővült a napokban a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztálya. Az új eszközöket Marc Adrian, a kórház menedzsere illetve Dr. Bagosi Pál és Dr. Lévai Lehár mutatta be. Mint kiderült, a 80 ezer euró összértékű berendezések nagy részét a Szatmár Megyei Tanács vásárolta, de a Szatmárnémeti Caritas Szervezet támogatásával is sikerült egy gépet megvenni, amelyet napi rendszerességgel használnak betegek kezelésére.

- A megye lakóinak szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a Szatmár Megyei Kórház egyre felszereltebb, nem csak gépekkel, hanem szakemberekkel is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szatmáriak már nagyobb bizalommal fordulnak az itteni orvosokhoz, és más megyékből is egyre gyakrabban érkeznek betegek hozzánk - mondta a menedzser.

A más megyékből érkezett betegek jelenléte pedig érzékelhető: a napokban egy Nagybányáról érkezett 35 év körüli nőt operáltak retinaleválással, a máramarosi orvosok ugyanis látva a sérülést, egyenesen Szatmárra irányították a beteget.

A két szemész szakorvos mutatta be a sajtó képviselőinek testközelből az újonnan kapott eszközöket. Ezek közül a legfontosabb az operációk során használható mikroszkóp, amely az 1980-ból származó eszközt váltotta fel. Az új eszköz segítségével két orvos együtt dolgozhat a szem operációján, segítve egymást a nehéz beavatkozások elvégzésében. A szemészeti műtő egy új, modern műtőasztalt is kapott és több olyan eszközt, amelyek a szem vizsgálatában segítenek.

Dr. Lévai Lehár és Dr. Bagosi Pál mutatták be az új eszközöket

- A szem igazán teljes körű vizsgálatához legalább nyolc eszközre van szükség, mi eddig kettővel rendelkeztünk. Az eszközök száma most ötre nőtt, így jóval hatékonyabban tudunk dolgozni - magyarázta dr. Bagosi Pál.

Két lézeres eszközzel is bővült a szemészeti osztály - egyikőjük vág, a másik pedig éget, magyarázta leegyszerűsítve ezek hasznát Dr. Bagosi. Ezeket az eszközöket a cukorbetegségből következő szembetegségek kezelésére használják.

Azt is megtudtuk, hogy már úton van Szatmárnémeti felé egy újabb orvosi segédeszköz is. Ez egy ultrahangos szerkezet - egy régebbi eszközzel eddig is rendelkeztek, amely egy vizsgálatot el tudott végezni, az új szerkezet négy vizsgálat, mérés elvégzésére képes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: