2012-11-14 17:36:37• hírek • Kocsis Zoltán

Közel ezren vettek részt az ingyenes vércukormérésen Szatmárnémetiben

Szerda délelőtt több tíz méteres sorokban szerettek volna bejutni az emberek a Szakszervezetek Művelődési Házába. A Diabétesz Világnapja alkalmából ugyanis ingyenes vércukorszintmérést végeztek az épületben, ahol első alkalommal egy szemész szakorvos is az érdeklődők rendelkezésére állt.

Déli 11.30-kor, ami meglátogattuk a mérések helyszínét, néhány méteres sor állt az épület oldalsó bejárata előtt. „Korábban még nagyobb volt az érdeklődés, még többen voltak", mondta az ajtónál álló fiatal hölgy. Mindezt alátámasztotta dr, Szilágyi József, aki elárulta: reggel 9 óra óta már 223-an vetették alá magukat az ingyenes vizsgálatoknak. A 17 órakor bekövetkezett zárásig aztán az érdeklődők száma meghaladta a nyolcszázat.

Az egészségügyi vizsgálatokat a Lions Klub finanszírozta, a szakmai hátteret pedig a Diabétesz Központ biztosította közel tizennégy tagú személyzettel. Nem csak a vércukorszintet, de a vérnyomást, a testsúlyt, a testmagasságot és a testtömeg-indexet is megmérték a szakemberek.

„Minden eredményt helyben megmondunk és értékelünk. Akiknek nagyon magas a vércukorszintje, annak további kivizsgálásokat javasolunk", magyarázta Szilágyi. A szakember kiemelte, hogy elsősorban az idősebb korosztályt veszélyezteti ez a betegség, ezért az érdeklődők is elsősorban ezt a generációt képviselik.

Az idei év egy igazi újdonsággal is várta a pácienseket: első alkalommal fordult elő ugyanis, hogy szemspecialista is figyelemmel kísérte az eseményeket. „Amennyiben valakinek túlságosan magas a vércukorszintje, akkor szemfenékvizsgálatot is elvégzünk rajta. Ez hivatott kimutatni, hogy az illető nem szenved-e diabetikus retinopátiában", mondta a Szatmár.ro-nak dr. Lévai Lehár. „Mivel a cukorbetegség okozta szemproblémákkal foglalkozom, úgy gondoltam, hogy én is részt veszek a mai vizsgálatokon", tette hozzá.

A szakember elárulta, hogy ottjártunkig szerencsére csak négy könnyebb esetet diagnosztizált és egyetlen súlyosabbat sem talált.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: