2014-06-11 17:13:34• hírek • Szatmár.ro

Közel ezer szatmárnémeti óvodás fejlettségi szintjét vizsgálták meg

A Boldog Scheffler János Központ szerdán zárta le projektjét, amelyben szatmárnémeti óvodások központi idegrendszer fejlettségi szintjét tanulmányozták. Sok esetben ugyanis az alacsony fejlettségi szint tanulászavarhoz vezet, de a társadalmi beilleszkedést is nehezebbé teheti. Terápiával viszont komoly fejlődés érhető el.

Közel ezer óvodást vizsgáltak meg közvetve a Boldog Scheffler János Központ szakemberei a most lezárult projektben, amelynek záró-rendezvényét szerdán tartották a központ egyik első emeleti termében.

A projekt alapgondolata abból indult ki, hogy a mindennapokban számos olyan esettel találkoztak a szakemberek, melyekben a tanulászavar mögött idegrendszeri éretlenség áll, ez pedig az iskolai helytállásra, majd később a társadalmi beilleszkedésre is kihatással van. Az időben alkalmazott terápia segítségével azonban a problémás gyerekek nagyobb hatékonysággal sajátítanak el új kognitív képességeket, jelentősen javul a fejlődés ritmusa és minősége.

A projekt lebonyolításakor az elsődleges cél az volt, hogy képet kapjanak a szatmárnémeti óvodáskorú gyerekek fejlettségi szintjéről, felmérve azokat a veszélyfaktorokat, amelyek negatívan befolyásolhatják a későbbi iskolai integrációt.

Az elsődleges szűréseket az óvónők végezték, akiket a Boldog Scheffler János Központ szakemberei tanítottak meg a tünetek felismerésére. Így 991 gyereket mértek fel az első körben és 16%-uk - azaz 159 gyerek - mutatott idegrendszeri éretlenségre utaló tüneteket. Őket a pedagógusok a Boldog Scheffler János Központba irányították, ahol szakemberek elvégeztek rajtuk egy második, több részletre kiterjedő vizsgálatot.

Szomorú tény, hogy az érintett családok kevesebb, mint fele jelent ezen meg - 159-ből mindössze 75 - a további vizsgálatokon, és 87%-uknál (65 eset) bizonyosodott be, hogy valóban veszélyeztetettek a normál fejlődésükben. Szintén érdekes eredmény, hogy döntő többségüknél (80%) a tünetek nem szembetűnők, ezért a szülők hajlamosak lehetnek a csak általuk és az óvónők által észlelt rendellenesség kezelésének halasztására, amíg már a tanulási és viselkedés zavarok komolyabb gondot jelentenek. Ugyanakkor óvodáskorban nyílik legnagyobb lehetőség az idegrendszer fejlesztésére, a gyerekek felzárkóztatására.

A projektzárón jelen volt Dorel Coica polgármester, aki támogatásáról biztosította a Boldog Scheffler János Központ dolgozóit, felajánlva, hogy külföldi kapcsolatai segítségével partnereket keres a Központnak esetleges tapasztalatcserék céljából. A rendezvényen szintén jelen levő Maskulik Csaba városi tanácsos a Központ felszereltségére, az egykori Zárda-épület jelenlegi állapotára hívta fel a figyelmet. "Sokan kérdezik, hogy a katolikus egyház mire költi a pénzt, amit az épületek bérletéből beszed. Ez a központ egy jó példa arra, hogy a hozzájuk befolyó összegeket visszaforgatják és a helyi közösség érdekében használják fel" - mondta Maskulik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: