2017-06-08 14:10:14• hírek • Kocsis Zoltán

Közel a legmagasabb készültségi szint, akár a katonaságot is bevethetik Szatmár megyében

A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelentése szerint az afrikai sertéspestis a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel járó vérzéses betegsége, amely többnyire elhulláshoz vezet. Általános tünete a láz, az étvágytalanság és a hirtelen elhullás. A betegség gyakran jár vérzéssel (bőr, orr, bélsár), vörös foltok jelennek meg a bőrön, nem fájdalmas gyulladás a lábvégeken és nem ritka a habos orrfolyás és a köhögés.

Katonákkal a sertéspestis ellen – komolytalannak hangozhat első hallásra, ám egyáltalán nem az! Szatmár megye meglehetősen közel került ehhez a helyzethez, a legmagasabb szintű készenléti szinthez. Húsz kilométernyi közelségbe!

Az országhatártól alig húsz kilométerre találtak ugyanis egy olyan vaddisznót Ukrajnában, amellyel bizonyítottan az afrikai sertéspestis végzett! Ezt csütörtök délelőtt Darius Filip prefektus és Nicolae Dumuta, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője közölte a megye önkormányzatainak titkáraival.

A helyzet igen súlyos, ezért a kormánybiztosi hivatal további szigorú intézkedéseket léptetett életbe. Ennek következtében az állatorvosok bevonásával minden önkormányzatnak sertésszámlálást kell tartania. A rendőrség, a határőrség az eddigieknél is szigorúbban ellenőrzi majd a sertésszállítmányokat, a vadásztársaságoknak, erdészeti hivataloknak pedig azonnal jelenteniük kell, ha elhullott vaddisznóra lelnek.

Mindez azonban meg sem közelíti azokat az intézkedéseket, amelyeket a betegség felbukkanása esetén kellene életbe léptetni. Ebben az esetben ugyanis a település valamennyi sertését le kellene gyilkolni, magát a helységet karanténba kellene zárni. Életbe lépne a legmagasabb készenléti szint, ami azt jelenti, a hadsereget is be lehetne vetni a betegség megfékezése érdekében. „Nincs kérdés, a katonák bemennek az emberek udvaraiba és teszik a kötelességüket” - festett ijesztő képet az eshetőségről Dumuta.

Az afrikai sertéspestis - pl. a madárinfluenzával ellentétben – emberre nem jelent veszélyt, de más állatra is átterjedhet és óriási gazdasági károkat okozhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: